Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γη

Μετά από 10 ημέρες σιγής, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, τοποθετείται για πρώτη φορά δημόσια για το σκάνδαλο στη Μονή του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας, με γραπτή δήλωσή του και σε πέντε παραγράφους, δίνει το στίγμα των προθέσεών του και δεσμεύεται για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης που κλονίζει την εκκλησία και σκανδαλίζει τους πιστούς.

«Διαβεβαιώνω το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας ότι απόφασή μου είναι να διερευνηθούν πλήρως σε όλες τους τις διαστάσεις τα όσα σκανδαλίζουν όλους μας. Η Ιερά Σύνοδος έχει αναθέσει στα δικαστικά όργανά της, την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, τα οποία και έχουν, ήδη, αρχίσει τις έρευνές τους. Καλώ και την Αστυνομία καθώς και όλους τους φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εμπλέκονται στις έρευνες, να εξιχνιάσουν μέχρι τέλους την υπόθεση. Τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να γίνουν με κανένα τρόπο και από κανένα, αποδεκτά.», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος.

Ο Αρχιεπίσκοπος εκφράζει την ίδια ώρα λύπη για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για φημολογούμενες απάτες, ατασθαλίες και ανηθικότητες στους κόλπους της εκκλησίας της Κύπρου και απευθυνόμενος στους πιστούς, επιχειρεί να τους δώσει δύναμη.

«Είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να διακρίνετε όλοι τον θεσμό της Εκκλησίας από πρόσωπα ανάξια της αποστολής τους. Στην Εκκλησία υπάρχουν πάρα πολλοί κληρικοί που τιμούν την αποστολή τους. Η Εκκλησία, είμαι σίγουρος, θα εξέλθει ενδυναμωμένη από τη σημερινή κρίση.», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Έπιασε δουλεία η Ανακριτική Επιτροπή

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, που απαρτίζεται από τους Επισκόπους Λήδρας, Χύτρων και Μεσαορίας και δύο ιερείς, έπιασε ήδη δουλειά, χωρίς όμως να αφήνει να διαρρεύσει οτιδήποτε από τη πορεία των ανακρίσεων.

Μεταξύ των ατόμων που κλήθηκαν ή θα κληθούν να καταθέσουν, είναι ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαίας, οι δύο εν αργία αρχιμανδρίτες και οι υπόλοιποι μοναχοί της Μονής Οσίου Αββακούμ.

Ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής, βρίσκεται και το μαρτυρικό υλικό που αφορά στην υπόθεση.

«Το Ανακριτικό Έργο προχωρά, αθόρυβα. Η αρχική εκτίμηση ήταν να λήξει σε 10-15 μέρες, ίσως πάρει λίγο ακόμα αλλά από όσο βλέπω η Ανακριτική Επιτροπή προχωρά καθημερινά τις εργασίες της και εκτιμώ ότι δεν θα τραβήξει.», σημείωσε ο ΓΓ του Συνδέσμου Θεολόγων Κύπρου, Γιάννης Αντωνιάδης.

«Είναι πολύ τοξική η κατάσταση για την κοινωνία, έχει κουραστεί και ο ίδιος ο κόσμος. Όλη αυτή η ιστορία πρέπει να διερευνηθεί, να διαλευκανθεί πλήρως και να καταλήξουμε σε ένα έγκυρο αποτέλεσμα.», επισήμανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων Κύπρου, Χριστάκης Ευσταθίου.

ΑΚΕΛ κατά πάντων...

Το ΑΚΕΛ με νέα, μακροσκελή ανακοίνωσή, βάλλει κατά πάντων για την υπόθεση. Τονίζει οτι η κυβέρνηση και ο Υπουργός Δικαιοσύνης μένουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι, και κάνει λόγο για πλάτες της αστυνομίας σε ρασοφόρους ώστε να λύσουν τις διαφορές τους έξω από τις διαδικασίες του νόμου, ενώ στήνει στον τοίχο ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, που εμπόδισαν την συζήτηση του θέματος της οικονομικής εκμετάλλευσης της πίστης στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, ενώ τέλος επαναλαμβάνει οτι πρέπει να διερευνηθεί η εμπλοκή του αρχηγού του ΕΛΑΜ στην υπόθεση.

«Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δεχθεί κουκούλωμα. Με ευθύνη έναντι όλων των πολιτών, το ΑΚΕΛ θα επιμένει να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση, να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, να παταχθεί η οικονομική εκμετάλλευση των θρησκευτικών αισθημάτων των πιστών.», σημειώνει το ΑΚΕΛ.

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ σήκωσαν το γάντι και απάντησαν στο ΑΚΕΛ.

«Όταν υπάρχει εν εξελίξει ερευνητική διαδικασία δεν είναι δουλειά της νομοθετικής εξουσίας να παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης, με κίνδυνο οι ένοχοι να αθωωθούν.», τονίζει ο ΔΗΣΥ.

«Είναι προφανές ότι το ΑΚΕΛ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο περιστατικό για πολιτικά οφέλη εξαπολύοντας κατά μέτωπο επίθεση κατά της εκκλησίας και κατ’ επέκταση της θρησκείας.», αναφέρει το ΔΗΚΟ.

Το θέμα απασχόλησε και τη συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων.

«Εμείς ζητήσαμε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, να φύγουν όλες οι σκιές που αφορούν στην πιθανή εμπλοκή των αστυνομικών οργάνων  και να υπάρξει και πλήρης διερεύνηση πιθανών ποινικών αδικημάτων.», σημείωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

Ο Μάριος Χαρτσιώτης, απέφυγε να σχολιάσει την ουσία της υπόθεσης.