Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Αποσβολωμένη παρακολουθεί η κοινωνία τη μία σκανδαλιστική εξέλιξη μετά την άλλη και τα νέα στοιχεία που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το σκάνδαλο στην Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας δήλωσε ότι το ποσό των 807.000 ευρώ που είχε μεταφερθεί από τη Μονή στην Μητρόπολη Ταμασού έχει κατασχεθεί από την αστυνομία. Τη σιωπή του έλυσε και ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος ο οποίος εξέφρασε την ειλικρινή του λύπη για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δεσμεύτηκε τη διαλεύκανση του σκανδάλου.

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, εδώ και μιαμιση βδομάδα, δεν έχουμε καμία αντίδραση για το θέμα από τον προκαθήμενο της εκκλησίας της Κύπρου, πέραν του ανακοινωθέντος που εκδόθηκε με το πέρας της Ιεράς Συνόδου προ μιας βδομάδας. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν οτι σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος θα σπάσει την σιωπή του και μέσω μιας ανακοίνωσης θα τοποθετηθεί για τα όσα λαμβάνουν χώρα στους κόλπους της εκκλησίας και σκανδαλίζουν τους πιστούς, ξεκαθαρίζοντας και την θέση του υπέρ της διερεύνησης ολων των πτυχών της υπόθεσης για να επέλθει η κάθαρση.

Αναμένονται νέα βίντεο

Την ίδια ώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για επικείμενη δημοσιοποίηση νέου ή νέων βίντεο που σχετίζονται με την υπόθεση με νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις.

Ο Ρεπορτερ αποκαλύπτει σήμερα τον τρόπο απόκτησης 300 χιλιάδων ευρώ από γυναίκα και τις προσπάθειες για απόκρυψή τους από τους μοναχούς της Μονής Οσίου Αββακούμ.

Ενας μοναχός ζητά από την γυναίκα εικονικό δάνειο, γίνεται πιο κάτω συζήτηση για κατάρτιση συμφωνητικού εγγράφου, ενώ υπάρχει έκδηλη η ανησυχία για το οτι δεν έπρεπε να εντοπίσει το χρηματοκιβώτιο και τα χρήματα ο Μητροπολίτης Ταμασού και γίνεται αναφορά σε ενδεχόμενη έφοδο στη Μονή όταν οι μοναχοί θα βρίσκονταν εκτός Κύπρου.

Προηγούμενως αποκαλύφθηκαν διάλογοι με την αγωνία τους να εντοπίσουν κατάλληλο χώρο για να κρύψουν το χρηματοκιβώτιο.  

 

Στην κατοχή της αστυνομίας το χρηματοκιβώτιο με τις 800.000 ευρώ

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου επιβεβαίωσε σήμερα ότι η αστυνομία έλαβε ως τεκμήρια για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Αββακούμ, τις 807.000 ευρώ, που υπήρχαν σε χρηματοκιβώτιο της Μονής, το υλικό των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης και έγγραφα.

Ο εκπροσωπος Τύπου της Αστυνομίας πρόσθεσε ότι οι έρευνες στρέφονται προς όλες τις κατευθύνσεις και τόνισε ότι οι δύο ποινικοί ανακριτές θα ενισχύσουν τις ανακρίσεις των ομάδων που ερευνούν τα αδικήματα οικονομικής φύσεως, που κατήγγειλε η Μητρόπολη Ταμασού και τις καταγγελίες των μοναχών η άλλων προσώπων για διάφορα αδικήματα, όπως επίθεση και άλλα.  

Όπως ανέφερε η Αστυνομία εντόπισε τη γυναίκα που εμφανίζεται σε βίντεο να δέχεται επίθεση από μοναχό στη Μονή Οσίου Αββακούμ και έχει διευθετηθεί συνάντηση για να δώσει κατάθεση. 

Ο κ. Χρίστου απηυθυνε έκκληση να αποφεύγονται οι δημοσιεύσεις φωτογραφιών, βίντεο και άλλου υλικού για να μην επηρεαστούν οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Αρχίζουν οι ανακρίσεις
Αρχίζει τις ανακρίσεις, με πρώτο τον Μητροπολίτη Ταμασού, που είναι και ο βασικός κατήγορος στην υπόθεση εναντίον των εν αργία αρχιμανδριτών. Αναμένεται οι επόμενοι που θα κληθούν να είναι οι 2  εμπλεκόμενοι μοναχοί και εν συνεχεία οι υπόλοιποι μοναχοί της Μονής, ενώ δεν αποκλείεται οι έρευνες να αγγίξουν και μητροπολίτες, κυρίως τον Ταμασού, που είχε τον εποπτικό ελεγχο της Μονής, στην σκιά και των οσων ισχυρίζονται οι μοναχοί εναντίον του. Και για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, τα εκκλησιαστικά δικαστήρια λειτουργούν διαφορετικά από τα δικαστήρια της πολιτείας. Εκεί, μπορούν να κατατεθούν ως τεκμήρια όλα τα βίντεο που λήφθηκαν από τα κλειστά κυκλώματα της Μονής, έστω κι αν αυτά ελήφθηκαν παράνομα και εν αγνοία των διαμενόντων εκεί. 

Υπενθυμίζεται ότι μετά το βίντεο με το μύρο, χθες επίκεντρο ήταν ένα βίντεο στο οποίο διακρίνεται μοναχός να σπρώχνει και να κτυπά γυναίκα, για το οποίο άρχισε έρευνες η Αστυνομία. Στο βίντεο η γυναίκα φαίνεται να σπρώχνεται από μοναχό, να πέφτει στο έδαφος και στην συνέχεια να δέχεται χτύπημα με το ζωνάρι από τον ίδιο μοναχό, ο οποίος ωρύεται εκτός εαυτού καλώντας την να φύγει από το μοναστήρι.

Αντίδραση υπήρξε όμως και από την γυναίκα, η οποία όπως υποστηρίζει παρουσιάζεται στο βίντεο. Σε ανάρτηση της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ισχυρίζεται πως το βίντεο έχει παραποιηθεί, και πως αυτή ευθύνεται για την παρεξήγηση που οδήγησε στον διαπληκτισμό.

Σε εξέλιξη δύο έρευνες

Πέραν των ανακρίσεων που διεξάγει η Συνοδική Επιτροπή, σε εξέλιξη βρίσκονται δύο ακόμη παράλληλες έρευνες από δύο ξεχωριστά Τμήματα της Αστυνομίας: την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος που διερευνά τις καταγγελίες του Μητροπολίτη Ησαΐα για οικονομικά σκάνδαλα από πλευράς των δύο μοναχών και το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος Αρχηγείου, το οποίο μετά από καταγγελίες των δύο μοναχών, διερευνά υπόθεση απαγωγής, βιαιοπραγίας, εκβιασμών και εξαναγκασμού σε υπογραφή ψευδών παραδοχών για οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα. Καταγγελίες που στρέφονται κατά του Μητροπολίτη Ησαΐα, ανθρώπων του περιβάλλοντός του, αλλά και εν ενεργεία αστυνομικών.

Χθες το απόγευμα οι δικηγόροι των δύο μοναχών, με νέα επιστολή τους προς την Ιερά Σύνοδο, διατυπώνουν νέες σοβαρές καταγγελίες κατά του Μητροπολίτη Ησαΐα, ζητώντας όπως τεθεί άμεσα σε προσωρινή αργία.

Ακόμη, οι δικηγόροι της Μονής Οσίου Αββακούμ με ανακοίνωση τους επιμένουν πως οι καταγγελίες ενός από τους πελάτες τους, ότι υποχρεωνόταν από τον Μητροπολίτη να του καταβάλλει χρήματα από την περιουσία της Μονής ισχύουν στο ακέραιο.

Οι δικηγόροι των μοναχών σημειώνουν πως υπάρχουν SMS του Μητροπολίτη, μαρτυρίες μοναχών και έγγραφα από τραπεζικούς οργανισμούς που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς των μοναχών για καταβολή χρημάτων προς την Μητρόπολη.

Με αφορμή το προχθεσινό βίντεο, που παρουσιάζει μοναχούς της Μονής να περιλούζουν με μύρο το σταυρό του Αγίου Πορφυρίου, οι εν λόγω Δικηγόροι έδωσαν στην δημοσιότητα γραπτή ενυπόγραφη μαρτυρία ενός προσκυνητή εξ Ελλάδος ο οποίος δηλώνει ότι ήταν παρών όταν οι μοναχοί προέβαιναν σε καθαρισμό του Σταυρού, χρησιμοποιώντας οινόπνευμα και όχι μύρο.

Αν και στο βίντεο, ο ένας εκ των μοναχών ακούγεται τουλάχιστον δύο φορές να αναφέρεται σε «μύρο», οι δικηγόροι του υποστηρίζουν πως είναι εμφανές από το σχήμα και το μέγεθος του δοχείου που χρησιμοποιήθηκε ότι έγινε χρήση οινοπνεύματος και όχι μύρου.