Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γαμοι

Διευκρινίσεις δίνει ο Δήμος Αραδίππου, μετά την εξάρθρωση κυκλώματος εικονικών γάμων, που αφορά 133 πολιτικούς γάμους, οι οποίοι τελέστηκαν στους Δήμους Αραδίππου, Λευκωσίας, και Λιβαδιών. 

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του ο Δήμος, επιστολές είχαν αποσταλεί από το 2018 προς τις Αρχές για ελλείψεις και αδυναμίες στο όλο σύστημα, ενώ το 2019 είχε επισημανθεί στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, η αύξηση αιτήσεων πολιτικών γάμων από πολίτες από συγκεκριμένο κράτος-μέλος της ΕΕ με υπηκόους τρίτων χωρών και εισηγήθηκε τη λήψη μέτρων.  

Αυτούσια η ανακοίνωση του Δήμου

«Σε σχέση με δημοσιεύματα που αφορούν στην εξάρθρωση κυκλώματος εικονικών γάμων και τις αναφορές σε συγκεκριμένους Δήμους, περιλαμβανομένου του Δήμου Αραδίππου, θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε τα εξής: 

  • Ο Δήμος Αραδίππου, έχοντας έγκαιρα εντοπίσει ελλείψεις και αδυναμίες στο όλο σύστημα, με επιστολές του προς τις Αρχές, ήδη από το 2018, είχε επιστήσει την προσοχή των αρμοδίων και ζήτησε την αρωγή των κρατικών υπηρεσιών για λήψη μέτρων προς αντιμετώπισής τους. 
  • Επίσης, με επιστολή του προς το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και στον Αρχηγό Αστυνομίας, στις 17 Απριλίου 2019, επεσήμανε την αύξηση αιτήσεων πολιτικών γάμων πολιτών από συγκεκριμένο κράτος-μέλος της ΕΕ με υπηκόους τρίτων χωρών και εισηγήθηκε όπως ληφθούν μέτρα. 
  • Παράλληλα, ο Δήμος Αραδίππου πραγματοποίησε συναντήσεις με Πρέσβεις και Πρόξενους της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Λετονίας και κατέθεσε εισηγήσεις για καλύτερο έλεγχο, εισηγήσεις που μετέφερε στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Εξωτερικών. 
  • Μεταξύ άλλων, ο Δήμος Αραδίππου έχει προτείνει στο Υπουργείο Εσωτερικών τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας επικοινωνίας μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών και των Δήμων, η οποία να περιλαμβάνει μια εθνική βάση δεδομένων για τους γάμους που τελούνται. 
  • Οι Δήμοι δεν έχουν ούτε τα μέσα ούτε την εξουσία για να ελέγξουν την γνησιότητα των εγγράφων που παρουσιάζονται ενώπιον τους για την τέλεση ενός γάμου, στις περισσότερες περιπτώσεις από δικηγορικά γραφεία της Δημοκρατίας. Οι Δήμοι εφαρμόζουν τον Νόμο που προβλέπει τη νομιμοποίηση της σύζευξης δύο ατόμων, πέραν θρησκευτικών και δογματικών πεποιθήσεων, και σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά το εθνικό και διεθνές δίκαιο. 
  • Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Αραδίππου έχει διεκπεραιώσει κάθε πράξη σύμφωνα με τον περί Γάμου Νόμο του 2003 (104(I)/2003) και έχει πρωτοστατήσει όσα κανένας άλλος Δήμος στην ανάπτυξη του γαμήλιου τουρισμού, κυρίως από τις χώρες Ισραήλ και Λίβανο, διεκπεραιώνοντας χιλιάδες γάμους ετησίως.Έχει επίσης αρνηθεί να τελέσει γάμους εάν δεν ικανοποιούνταν οι πρόνοιες της νομοθεσίας, ανεξαρτήτως των πιέσεων των δικηγορικών γραφείων ή άλλων που εκπροσωπούσαν το ζευγάρι. 

Όλες οι πιο πάνω ενέργειες είναι εν γνώσει του Δημοτικού Συμβουλίου, γι’ αυτό μας προκαλεί έκπληξη η ένταση και σφοδρότητα της προσωπικής επίθεσης εναντίον του Δημάρχου Αραδίππου από συγκεκριμένη πολιτική παράταξη.» .