Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ρητ

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη.

Ένα έθιμο ενισχυμένο με τον συμβολισμό του κόκκινου χρώματος από το αίμα της θυσίας του Χριστού.

«Σίγουρα είναι η γυναίκα μου που θα κάμει τα αυγά. Με το ριζάρι. Κάποτε έπιανε βαφή, τα φακελλάκια. Αρέσκει της να τα κάμει γιατί μπορεί να τα στολίσει», δήλωσε πολίτης.

«Εμείς αγοράσαμε ριζάρι. Τι χρώμα θα βγούν; Κόκκινα», δήλωσε κορίτσι.

Για το βάψιμο των αυγών υπάρχουν διάφοροι τρόποι και μέσα. Με ειδικές βαφές, spray, αυτοκόλλητα, αλλά και με κρεμμυδόφυλλα, μαργαρίτες, παντζάρια, ριζάρια και άλλα είδη που μας προσφέρει απλόχερα η κυπριακή φύση.

« Κάποτε καποτε εβαφε τα η γυναίκα μου με κάτι πογιές, λέω της εν θέλω μονο ριζάρι. Έχει που βάφουν με τα φύλλα των κρομμυθκιών. Εχρειαζεται να είναι τα κόκκινα», δήλωσε παππούς.

Όσο για το χρώμα των αυγών πολίτες δήλωσαν:

«Ρόζ»

«Αυγά κόκκινα, μωβ. Με το παντζάρι με το ριζάρι να κάμουμε μια μίξη»

«Εγώ βάλλω τα τούτα. Ριζάρι.  Λίγο ξύδι λίγο αλάτι- Κανένα μισάωρο περίπου. Βράζεις πρώτα τα αυγά και μετά να μην σπάσουν και να γεμίσουν μέσα χρώμα»

Όσο για το μυστικό για τα γυαλιστερά κόκκινα αυγά;

«Όταν τα ψήσεις να τα κάμεις με το λάδι», δήλωσε ο παππούς.

Και για όσους δεν έχουν το χρόνο, υπάρχουν τα έτοιμα βαμμένα κόκκινα αυγά σε φούρνους και υπεραγορές.

Κάποιοι επιλέγουν να βάφουν τα αυγά τους την Μεγάλη Πέμπτη, αλλιώς κόκκινη Πέμπτη και κάποιοι άλλοι επιλέγουν να φουρνίζουν.

Περίοπτη θέση στο Πασχαλινό τραπέζι έχουν επίσης οι φλαούνες και τα κουλούρια, με τους ξυλόφουρνους να έχουν πάρει κυριολεκτικά...φωτιά.

«Χρειάζεται μια διαδικασία. Πυρώνουμε τον φούρνο καμιά ώρα να βράσει . Να βγάλουμε τα κάρβουνα να σύρουμε το αλεύρι μας μέσα να δούμε αν κοκκινίσει. Αφήνουμε να πάρει τον αέρα του. Και αρκέφκουμε να φουρνίζουμε. Μετά που θα βάλουμε τις φλαούνες μας, στα 10 λεπτα ανοιγουμε να δούμε πως πασιν. Όπως βλέπετε πάμε πολλά καλά. Η θερμοκρασία μας ειναι στα πλαίσια που θέλουμε. Αρκεψαν οι πασκιές και οι φλαούνες να σηκώνονται», δήλωσε ψήστης.

«Καλό Πάσχα Καλή ανάσταση να έχουμε.»