Τηλεόραση Ραδιόφωνο
80Θ

Προετοιμασίες για την γεώτρηση αξιολόγησης στην ανακάλυψη «Κρόνος» έχουν αρχίσει οι εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ.

Για τον σκοπό αυτό το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε στην έκδοση οδηγίας προς ναυτιλομένους με την οποία δέσμευσε την θαλάσσια περιοχή πέριξ του στόχου στο θαλασσοτεμάχιο έξι.

Η οδηγία εκδόθηκε την Παρασκευή και θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 30 Ιανουαρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλό – ιταλική κοινοπραξία το προηγούμενο έτος σε δυο ερευνητικές γεωτρήσεις που πραγματοποίησε στο τεμάχιο έξι εντόπισε ποσότητες φυσικού αερίου στους στόχους Κρόνος και Ζευς που ανέρχονται μεταξύ δυόμιση και τριών τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών σε κάθε ανακάλυψη.

Επίσης στο ίδιο τεμάχιο το 2018 ποσότητες φυσικού αερίου εντοπίστηκαν και στον στόχο Καλυψώ.

Την γεώτρηση θα πραγματοποιήσει το βυθοτρύπανο Transocean Barents το οποίο τις προηγούμενες εβδομάδες διενεργούσε γεωτρητικές εργασίες στη γειτονική ΑΟΖ του Λιβάνου.

Τις επόμενες μέρες ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου αναμένεται να μεταβεί στη Σαγκάη για να παραλάβει την πλωτή μονάδα αποϋγροποίησης φυσικού αερίου Προμηθέας.

Επίσης αρχές Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία των Chevron, New Med, Shell για το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη που εντοπίστηκε στο 2011 στο τεμάχιο 12.

Για την κυπριακή πλευρά εκτός συζήτησης παραμένει η απαίτηση της κοινοπραξίας για ακύρωση της δημιουργίας πλωτής μονάδας παραγωγής επί του κοιτάσματος.