Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρε

Τέλη Νοεμβρίου, επανέρχονται οι εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και συγκεκριμένα στο θαλασσοτεμάχιο 6.

Η κοινοπραξία των εταιρειών θα πραγματοποιήσει νέα γεώτρηση στο τεμάχιο όπου έχουν εντοπιστεί τα κοιτάσματα Καλυψώ, Κρόνος και Ζεύς.

Πρόκειται για επιβεβαιωτική γεώτρηση στην ανακάλυψη Κρόνος που εντοπίστηκε το 2022 , το οποίο σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις έχει μέγεθος περίπου δυόμιση τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, τη γεώτρηση θα κάνει το πλωτό γεωτρύπανο Transocean Barrett, μετά το πέρας των εργασιών που πραγματοποιεί στη γειτονική ΑΟΖ του Λιβάνου για λογαριασμό των ίδιων των εταιρειών.

Οι εταιρείες έχουν αρχίσει προετοιμασία ενόψει της νέας γεώτρησης.

Εβδομάδα εξελίξεων είναι η παρούσα και για τις διαπραγματεύσεις υπουργείου ενέργειας – Chevron για το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη.

Στη Λευκωσία βρίσκονται αξιωματούχοι της εταιρείας για τον τρίτο γύρο συζητήσεων επί της αναθεωρημένης πρότασης που κατέθεσε η αμερικανική εταιρεία, με την Λευκωσία να απορρίπτει τις επικαιροποιημένες πρόνοιες που αφορούν τον αριθμό των γεωτρήσεων και τις υποδομές. 

Το χρονοδιάγραμμα 30 ημερών για τις διαπραγματεύσεις, εκπνέει τέλος του μήνα και δεν αποκλείεται να χρειαστεί να ανανεωθεί. 

Την ίδια ώρα τις εργασίες του συνεχίζει στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Αβδούλ Χαμίτ Χαν, υπό την υψηλή μάλιστα προστασία πολεμικών πλοίων. 

Τις τελευταίες ημέρες ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας προχώρησε στην παράνομη δέσμευση θαλάσσιων περιοχών εντός της ζώνης ευθύνης τη Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διενέργεια αεροναυτικών γυμνασίων.