Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γεωτρηση κοιτασμα αφροδιτη

Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε χθες η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Αφροδίτη, η οποία ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή φυσικού αερίου.

Η γεώτρηση διενεργήθηκε από το βυθοτρύπανο Stena Forth, το οποίο αρχές Μαΐου κατέβασε τρυπάνι στο κοίτασμα που είχε εντοπιστεί το 2011 στο θαλασσοτεμάχιο 12 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Τις επόμενες ώρες το πλωτό γεωτρύπανο αναμένεται να αποπλεύσει για το λιμάνι της Λεμεσού.

Η κοινοπραξία των εταιρειών Chevron, New Med Energy και Shell τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποστείλει την τελική αξιολόγηση, που θα αφορά στην ακριβή ποσότητα φυσικού αερίου της ανακάλυψης.   

Το μέγεθος τους ταμιευτήρα υπολογίζεται στα 4,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Επόμενο ορόσημο αποτελεί η οριστικοποίηση του πλάνου ανάπτυξης που θα καταθέσει η Chevron, διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος, με την κυβέρνηση μέχρι το τέλος Αυγούστου να δίνει την απάντηση της επί του σχετικού σχεδίου.  

Γεώτρηση στα κυπριακά θαλασσοτεμάχια, αναμένεται περί τα τέλη του χρόνου να διενεργηθεί και από την κοινοπραξία των Eni και Total, στο βυθοτεμάχιο 6.

Σε μια άλλη εξέλιξη όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, σήμερα Κύπρος και Ισραήλ, αντάλλαξαν τις τελικές επιστολές με τις οποίες ορίστηκαν τα άτομα που θα απαρτίζουν τις τεχνικές επιτροπές  για την συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα φυσικού αέριου και της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα οι τεχνικές επιτροπές θα πιάσουν δουλειά, ενώ σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν και κατά τη τριμερή συνάντηση κορυφής με την συμμετοχή και της Ελλάδας που έχει προγραμματιστεί για την 26η Ιουλίου στη Λευκωσία

Λύθηκε το μυστήριο 

 Αναστάτωση προκλήθηκε χθες βράδυ και σήμερα το πρωί στη θέα εμπορικού πλοίου που έπλεε ανοικτά της Λεμεσού και  το οποίο στα πλαϊνά του μέρη είχε ζωγραφισμένη την τουρκική σημαία.

Διαπιστώθηκε ότι  πρόκειται για πλοίο με σημαία Λιβάνου, το οποίο μέχρι τον Νοέμβριο του 2022 ήταν ενταγμένο στο τουρκικό νηολόγιο και μετά την αλλαγή πλοιοκτήτη δεν υπήρξε αλλαγή στα χρώματα του.

 Το εμπορικό έφθασε στη Λεμεσό από την Τρίπολη του Λιβάνου με σκοπό την μεταφορά καυσίμων στην γείτονα χώρα και μετά την φόρτωση του, το πρωί επέστρεψε στον προορισμό του.

Αρμόδιες πηγές διαβεβαίωσαν ότι ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι πλοία με τουρκική σημαία δεν απαγορεύεται να προσεγγίζουν κυπριακά λιμάνια, εκτός των περιπτώσεων που αφικνούνται από λιμάνια των κατεχομένων.