Τηλεόραση Ραδιόφωνο
879

Τα σφοδρά πυρά και την κριτική που δέχεται για τους διορισμούς στους ημικρατικούς οργανισμούς, επιχειρεί να αντικρούσει η κυβέρνηση, επιμένοντας ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μέσω του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ήταν καινοτόμες και χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε παρέμβαση στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι, προκάλεσε Δημοκρατικό Συναγερμό και ΑΚΕΛ να καταθέσουν τις δικές εισηγήσεις τους. 

«Εάν θεωρούν ότι μια ανοικτή διαδικασία ο καθένας και η κάθε μια από τους συμπολίτες μας επί ίσοις όροις μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια είναι ένα βήμα προς τα μπροστά ή εάν αυτό που επιθυμούν είναι να επιστρέψουμε στην προηγούμενη διαδικασία όπως είναι γνωστή και να μας εξηγήσουν με ποια κριτήρια γινόταν αυτή η διαδικασία», ανέφερε ο Εκπρόσωπος. 

Η προσοχή θα πρέπει να επικεντρωθεί στις βελτιώσεις που έγιναν και όχι στις αντιδράσεις που διαχρονικά καταγράφονταν, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.  

«Νομίζω έγινε το καλύτερο που μπορούσε να γίνει και ο ίδιος ο πρόεδρος του Γνωμοδοτικού έχει πει ότι είναι έτοιμος κάνει εισηγήσεις για βελτιώσεις», δήλωσε ο Μάκης Κεραυνός.  

 Ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, σχολιάζοντας την ματαίωση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του διορισμού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, που αποδείχθηκε υμνητής της Ελληνικής Χούντας, επανέλαβε ότι η διαδικασία ακύρωσης ήταν νομικά εσφαλμένη. 

«Προφανώς θα πάει στο Υπουργικό για να επικυρωθεί εκ των υστέρων μια απόφαση, η οποία κακώς βγήκε προς τα έξω ως απόφαση του ΠτΔ την στιγμή που θα έπρεπε να τύχει χειρισμού ως απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου», ανέφερε ο κ. Αιμιλιανίδης. 

Πυρ ομαδόν αντιπολίτευσης  

Κατά της κυβέρνησης συνεχίζουν να ξιφουλκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, σε νέα ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι το Προεδρικό, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, έχει μπερδέψει την ανειλικρίνεια και την ανικανότητα επιλογών με την καινοτομία. 

«Μετά τους πρόχειρους χειρισμούς σε σχέση με τον διορισμό μελών των Διοικητικών Συμβουλίων Ημικρατικών Οργανισμών και με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναμφίβολα θα πρέπει να γίνει σχολαστικός έλεγχος για περιπτώσεις σύγκρουσης συμφέροντος σε κρίσιμους για τον τόπο μας ημικρατικούς οργανισμούς. Η προστασία των εν λόγω οργανισμών από πιθανά αντικρουόμενα συμφέροντα είναι καθήκον όλων μας» αναφέρει ο ΔΗΣΥ. 

Για διορισμούς ημετέρων του προεδρικού περιβάλλοντος και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση κάνει λόγο το ΑΚΕΛ:  

«Επέλεξε πρόσωπα για τα συμβούλια σε νευραλγικούς οργανισμούς που θα έπρεπε να ελεγχθούν για σύγκρουση συμφέροντος λόγω της επιχειρηματικής και επαγγελματικής τους δράσης. Μπήκε σε συνδιαλλαγή με το ακροδεξιό ΕΛΑΜ διορίζοντας στέλεχος του, το οποίο μάλιστα υμνεί δημοσίως τη Χούντα. Και τέλος, προφανώς συνειδητά απέκλεισε σχεδόν ολοκληρωτικά κάθε άνθρωπο που προέρχεται από την Αριστερά». 

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, ο οποίος επαναδιορίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ ως ένδειξη αντίδρασης, δήλωσε ότι δεν θα αποδεχθεί τη θέση. 

Πάντως εντύπωση προκαλεί η έντονη κριτική που άσκησε στο ζήτημα των διορισμών και ο εκ των αντιπροέδρων της Δημοκρατικής Παράταξης Μαρίνος Κλεάνθους, το κόμμα του οποίου στηρίζει την κυβέρνηση.  

Ατυχέστατο χαρακτηρίζει το διορισμό φιλοχουντικού στο Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ το ΔΗΚΟ, ωστόσο υποστηρίζει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους ημικρατικούς αποτελεί σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. 

«Είναι λογικό και επόμενο αυτοί που έκαναν αιτήσεις στο Γνωμοδοτικό συμβούλιο να είναι αυτοί που θα ήθελαν να στηρίξουν το έργο που θέλουν να επιτελέσουν αυτοί οι ημικρατικοί.  Και είναι λογικό χωρίς να αποκλείεται ο οποιασδήποτε άλλος, γιατί έχουμε δει και ονόματα που δεν στήριξαν το κ. Χριστοδουλίδη, και είναι αρκετά αυτά τα ονόματα», δήλωσε ο ΓΓ του ΔΗΚΟ Γιώργος Σολωμού.  

Κάθε υπόνοια για παρεμβάσεις εξωγενών παραγόντων απέρριψε ο επικεφαλής του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Γεώργιος Αρέστη, ο οποίος με έντονο ύφος υποστήριξε ότι οι διορισμοί προκάλεσαν αντιδράσεις γιατί δεν εξυπηρετήθηκαν κομματικά συμφέροντα. 

«Έχουν χάσει την μερίδα του λέοντος γι’ αυτό. Και εγώ δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχουν αριστεροί, δεξιοί και κεντρώοι. Απλώς δεν είναι οι άνθρωποι που ήθελαν τα κόμματα να υποδείξουν λόγω της πελατειακής σχέσης που δυστυχώς στην Κύπρο υπάρχει με τα κόμματα», δήλωσε ο κ. Αρέστη. 

Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί σύγκρουση συμφέροντος για κάποια από τα άτομα που διορίστηκαν μπορεί το Υπουργικό συμβούλιο να ζητήσει την παραίτηση τους.