Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυ

Σε ένα ταξίδι υψηλών συμβολισμών αλλά και ουσίας, η Πρόεδρος της Κομισιόν, η πρώτη επικεφαλής του θεσμού που επισκέπτεται τη Βηρυτό, ανακοίνωσε ένα ευρύ πακέτο στήριξης της Ε.Ε προς το Λίβανο, ύψους 1 δις ευρώ, με στόχο την οικονομική και πολιτική ενδυνάμωση της χώρας.

«Να σας διαβεβαιώσω ότι μπορείτε να υπολογίζετε στη διαρκή υποστήριξη της Ε.Ε για το Λίβανο και το λαό του.», επισήμανε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ταξίδεψε στο Λίβανο από την Κύπρο και συνοδευόμενη από τον ΠτΔ, ο ρόλος του οποίου ήταν καταλυτικός στην στήριξη της Ε.Ε, στην σκιά και των αυξανόμενων ροών Σύρων μεταναστών που καταλήγουν από το Λίβανο στην χώρα μας.

Η διαχείριση του μεταναστευτικού και η αποτροπή του απόπλου πλοιαρίων με προορισμό την Ευρώπη, είναι εξάλλου εκ των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο Λίβανος προκειμένου να αποδεσμευτούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια έως το 2027.

«Για να σας βοηθήσουμε να διαχειριστείτε το μεταναστευτικό, δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε νόμιμες οδούς ανοιχτές στην Ευρώπη και να επανεγκαταστήσουμε πρόσφυγες από το Λίβανο στην Ε.Ε. Ταυτόχρονα υπολογίζουμε στην καλή συνεργασία σας για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας μεταναστών. Επιπρόσθετα θα ήταν πολύ χρήσιμο για τον Λίβανο να συνάψει μια συμφωνία εργασίας με την Frontex, ιδίως για την ανταλλαγή πληροφοριών και την επίγνωση της κατάστασης.», σημείωσε ο Φον ντερ Λάιεν.

Για ιστορική ημέρα έκανε λόγο ο ΠτΔ, ο οποίος αφού αναγνώρισε το δυσβάστακτο βάρος που σηκώνει ο Λίβανος εδώ και 12 χρόνια, υπέδειξε την κρισιμότητα της κατάστασης, που κάνει άμεση την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων που να αφορούν στους Σύρους μετανάστες.

«Θέλω να είμαι σαφής. Η παρούσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη για τον Λίβανο, δεν είναι βιώσιμη για την Κύπρο, δεν είναι βιώσιμη για την ΕΕ. Δεν είναι βιώσιμη εδώ και χρόνια αφού οι εξελίξεις, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες μάς αναγκάζουν να εξεύρουμε άμεσες λύσεις. Πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά και εκτενώς με τους εταίρους μας, όπως και με το UNHCR, για να συζητήσουμε το θέμα της εθελούσιας (επιστροφής) και όχι μόνο. Η κατάσταση σε κάποιες περιοχές της Συρίας πρέπει να επανεξεταστεί.», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ξεκάθαρος ως προς τις κόκκινες γραμμές του Λιβάνου, ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος επίσης έθεσε προ των ευθυνών της την Ε.Ε, ζητώντας άμεσες και οριστικές λύσεις για την Συρία.

«Απορρίπτουμε την μετατροπή της πατρίδας μας σε εναλλακτική πατρίδα (για τους Σύρους εκτοπισμένους). Κατά την άποψή μας, με βάση την παρούσα κατάσταση στη Συρία, αυτό που χρειάζεται σε πρώτη φάση είναι η αναγνώριση σε ευρωπαικό και διεθνές επίπεδο ότι οι περισσότερες περιοχές της Συρίας είναι ασφαλείς.», επισήμανε ο Νατζιμπ Μικατι.

«Θα μελετήσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε την ευρωπαϊκή υποστήριξη πιο αποτελεσματική και αυτό περιλαμβάνει και την διερεύνηση του πώς μπορούμε να εργαστούμε με εποικοδομητικό τρόπο για εθελούσιες επιστροφές στη Συρία, σε στενή συνεργασία με την UNHCR.», τόνισε ο Φον ντερ Λάιεν.

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, η βοήθεια ύψους ενός δις ευρώ για το Λίβανο θα αφορά κατά τρία τέταρτα δηλαδή 736 εκ ευρώ την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, απόρροια της συριακής κρίσης και κατά ένα τέταρτο δηλαδή 264 εκ ευρώ την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας, μέσω της στήριξης των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν δεσμεύτηκε να σταθεί στο πλευρό του Λιβάνου και για τις αναγκαίες οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και τραπεζικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα να επανακτήσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχαν επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου Ναχίμπ Μπέρι, με τον οποίο συζήτησαν την κατάσταση πραγμάτων στο εσωτερικό της χώρας, στην σκιά και του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς και την απειλή για επέκταση των συγκρούσεων και στο έδαφος της χώρας.