Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Εκσυγχρονίζεται το ΑΚΕΛ, με τη δημιουργία Κοινωνικής Συμμαχίας, και με στόχο αφενός την εμβάθυνση της εσωκομματικής δημοκρατίας, και αφετέρου την επαναφορά του κόμματος στην εξουσία. 

Μιλώντας από το βήμα του Καταστατικού Συνεδρίου του ΑΚΕΛ, στο οποίο συμμετείχαν περίπου χίλιοι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από την Κύπρο και τις κομματικές οργανώσεις του εξωτερικού, ο Γενικός Γραμματέας Στέφανος Στεφάνου, τόνισε ότι ενισχύεται ο λόγος και ο ρόλος των μελών στις διαδικασίες συζήτησης και λήψης αποφάσεων, ενώ παράλληλα εκσυγχρονίζεται η οργανωτική δομή. 

Ξεκαθαρίζοντας πως, άλλο είναι η σταθερότητα σε αρχές και άλλο, η στασιμότητα σε πρακτικές του χθες. 

Είναι η ιδεολογία μας, τόνισε, απευθυνόμενος στους συνέδρους και στα μέλη του κόμματος εκτός συνεδρίου, η οποία επιτάσσει αλλαγές, διαρκή εξέλιξη, συμμαχίες και μια διαρκή κίνηση μέσα στον λαό και την κοινωνία. 

«Μεγάλη εικόνα, την εικόνα ενός κόμματος ανανεωμένου, σύμφωνα με τις επιταγές του 21ου αιώνα. Η μεγαλύτερη έγνοια μας είναι να λαμβάνουμε τα μηνύματα του καιρού μας και να αναπροσαρμόζουμε τον βηματισμό μας, σύμφωνα με τις επιταγές της νέας εποχής, χωρίς να αλλάζουμε την ιδεολογία μας», ανέφερε ο κ. Στεφάνου. 

Τέλος εποχής για τις Νέες Δυνάμεις 
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ανακοίνωσε και το τέλος εποχής για τις λεγόμενες νέες δυνάμεις.  

Έκανε λόγο για σημαντικές διεργασίες, που συντελέστηκαν τους τελευταίους μήνες, για την μετεξέλιξη του θεσμού των Νέων Δυνάμεων σε μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία. 

Ο θεσμός των Νέων Δυνάμεων είχε καθιερωθεί στις αρχές του 1990 ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 1991. 
 
«Εκτίμησή μας είναι ότι αφενός οι Νέες Δυνάμεις ολοκλήρωσαν τον ιστορικό τους κύκλο και ο θεσμός πρέπει να αναδομηθεί. Αφετέρου, η δυναμική που δημιούργησε η απόφαση του Κόμματος για υποστήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Αντρέα Μαυρογιάννη, όπως εκφράστηκε στην κινητοποίηση και στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, ανάδειξε την ανάγκη για τη δημιουργία μιας πολιτικής πλατφόρμας, η οποία να συνενώνει και να εκφράζει προοδευτικούς ανθρώπους» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος. 

Η κοινωνική συμμαχία 
 
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην πλατφόρμα, ο κύριος Στεφάνου ανέφερε ότι το κόμμα είναι κοντά στη δημιουργία μιας κοινωνικής συμμαχίας με τρεις πυλώνες δράσης. Η οποία σε σχέση με τον θεσμό των Νέων Δυνάμεων, θα είναι ποιοτικά αναβαθμισμένη και πάνω σε άξονες, όπως: η λύση, το κοινωνικό κράτος, η οικολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, η διαφάνεια και η λογοδοσία. 

Οι καταστατικές αλλαγές 
 
Στις βασικότερες καταστατικές αλλαγές είναι, μεταξύ άλλων: η εκλογή του Γενικού Γραμματέα από το Συνέδριο, αντί από την Κεντρική Επιτροπή, η κατάργηση της αξιολόγησης των υποψηφίων για την Κεντρική  Επιτροπή, μείωση των θητειών στα δημόσια αξιώματα του βουλευτή και του Ευρωβουλευτή από τρεις σε δύο θητείες (θα συνεχίσουν να συμψηφίζονται) και το ασυμβίβαστο Κεντρικού Οργανωτικού, Επαρχιακού και Επαρχιακού Οργανωτικού Γραμματέα με τα δημόσια αξιώματα του βουλευτή, ευρωβουλευτή, δημάρχου και Προέδρου Επαρχιακού Οργανισμού. 
 
Το συνέδριο έκλεισε με ομιλία του Γενικού Γραμματέα Στέφανου Στεφάνου, ενώ κατά την έναρξη, όλοι οι σύνεδροι του ΑΚΕΛ κρατούσαν πλακάτ ζητώντας τον τερματισμό του εποικισμού της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, ελευθερία στους πολιτικούς κρατουμένους και τέρμα στην κατοχή.