Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Βρισκόμαστε κοντά στη δημιουργία μιας κοινωνικής συμμαχίας με τρεις πυλώνες ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, από το βήμα του Καταστατικού Συνεδρίου του κόμματος, σημειώνοντας ότι βασικός στόχος των καταστατικών αλλαγών είναι η εμβάθυνση της εσωκομματικής δημοκρατίας, με την ενίσχυση του λόγου και του ρόλου των μελών στις διαδικασίες συζήτησης και λήψης αποφάσεων στο ΑΚΕΛ.

Κοινωνική συμμαχία

Ο Στέφανος Στεφάνου ανακοίνωσε ότι βρίσκονται κοντά στη συνομολόγηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, που θα αποτελεί μια πολιτική πλατφόρμα, η οποία σε σχέση με τον θεσμό των Νέων Δυνάμεων, θα είναι ποιοτικά αναβαθμισμένη σε τρεις βασικούς πυλώνες: 1. Θα στηρίζεται σε συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα η οποία θα αποτελεί την πυξίδα της συμπόρευσης ενός ευρύτερου προοδευτικού χώρου με το ΑΚΕΛ. 2. Θα διαθέτει μια χαλαρή δομή, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στην πλατφόρμα να έχει περισσότερη ορατότητα στην κοινωνία και καλύτερη αμφίδρομη σχέση με το κόμμα. 3. Θα δίνει τη δυνατότητα για αναβαθμισμένη συμμετοχή στις διαδικασίες συζήτησης και ζύμωσης του κόμματος.

«Θα κτίσουμε λοιπόν μαζί με φίλους και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία πάνω σε άξονες όπως η λύση και η επανένωση, το κοινωνικό κράτος, η οικολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, η διαφάνεια και η λογοδοσία. Θα κτίσουμε τη μεγάλη συμμαχία που θα αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων και θα ανοίξει τον δρόμο για αλλαγές στη χώρα, στην κοινωνία, τη διακυβέρνηση, τους θεσμούς», ανέφερε.

Οι καταστατικές αλλαγές, η συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, η αναβάθμιση της κοινής δράσης με κινήματα και κοινωνικές οργανώσεις στο πεδίο του αντιφασισμού και του αντιρατσισμού, στο πεδίο της οικολογίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνέχισε, αποτελούν μέρος της έντονης προσπάθειας που καταβάλλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω και να συγκεκριμενοποιήσουμε περισσότερο την παρέμβασή μας.

Καταστατικές αλλαγές

Για τις αλλαγές που το συνέδριο συζητά σήμερα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι έχουν επίσης στόχο τον εκσυγχρονισμό της οργανωτικής δομής του ΑΚΕΛ με την απλοποίηση και επιτάχυνση των κομματικών διαδικασιών.  Σημείωσε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές συζητήθηκαν στην ΚΕ και στην κομματική βάση, όπως προβλέπεται στο Καταστατικό και σήμερα θ’ αποφασίσουν συλλογικά.

«Αξίζει να ειπωθεί -και το λέμε με περηφάνεια- ότι δεν υπάρχει άλλη πολιτική δύναμη στην Κύπρο που να ακολουθεί τέτοιες διαδικασίες δημοκρατικές, συλλογικές και ζωντανές που εμπλέκουν τα χιλιάδες μέλη του Κόμματος στην καθαυτό πολιτική διαδικασία. Το ΑΚΕΛ δεν θέλει τα μέλη του χειροκροτητές. Θέλει τα μέλη του πρωταγωνιστές στη λήψη και στην υλοποίηση των αποφάσεων. Και σήμερα, το Συνέδριο, είναι μια ακόμη απόδειξη αυτού», επεσήμανε.

Αναφερόμενος σε κάποιες από τις βασικές τροπολογίες, ο κ. Στεφάνου μίλησε για την εισαγωγή ποσόστωσης σε εθελοντικά στελέχη στην Κεντρική Επιτροπή, στην εκλογή του Γενικού Γραμματέα από το Συνέδριο αντί από την Κεντρική Επιτροπή, την κατάργηση της αξιολόγησης των υποψηφίων για την Κεντρική  Επιτροπή, την μείωση των θητειών στα δημόσια αξιώματα του βουλευτή και του Ευρωβουλευτή από τρεις σε δύο θητείες που συνεχίζουν να συμψηφίζονται, τη δυνατότητα η Κεντρική Επιτροπή να προσθέτει περιορισμένο αριθμό υποψηφιοτήτων στα ψηφοδέλτια των Βουλευτικών εκλογών, την πρόνοια για το ασυμβίβαστο των αξιωμάτων του Κεντρικού Οργανωτικού, Επαρχιακών και Επαρχιακών Οργανωτικών Γραμματέων με τα δημόσια αξιώματα του Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Δημάρχου και Προέδρου Επαρχιακού Οργανισμού, και συγκεκριμένη διαδικασία επιλογής υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Αξιοποιώντας την έως τώρα εμπειρία, εξήγησε, θέλουν να αποφύγουν τις ατέρμονες διαδικασίες εμπλέκοντας με δομημένο τρόπο το κομματικό σύνολο. «Την ίδια ώρα παρέχουμε στην ηγεσία του κόμματος τη δυνατότητα και την ευελιξία να προβαίνει σε κινήσεις που θα οδηγούν στις καλύτερες δυνατές επιλογές. Αυτή η αλλαγή ανταποκρίνεται σε μια επισήμανση που έκανε καθολικά το κομματικό σύνολο μετά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Χωρίς λοιπόν να αφαιρούμε τίποτα από τη δημοκρατική συλλογική διαδικασία, την κάνουμε πιο ευέλικτη και πιο ταχεία», επεσήμανε.

Το πακέτο των αλλαγών, είπε, συμπληρώνεται με τη μείωση του χρόνου κομματικής ζωής για διεκδίκηση εσωκομματικών αξιωμάτων, τροποποιήσεις των κανονισμών λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου, αναδόμηση - βελτίωση της οργανωτικής μας δουλειάς, καθώς και αλλαγές σε σχέση με  τη διαχείριση των οικονομικών του Κόμματος.

Η μεγάλη εικόνα, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είναι η εικόνα ενός κόμματος ανανεωμένου σύμφωνα με τις επιταγές του 21ου αιώνα. «Η μεγαλύτερη έγνοια μας είναι να λαμβάνουμε τα μηνύματα του καιρού μας και να αναπροσαρμόζουμε τον βηματισμό μας σύμφωνα με τις επιταγές της νέας εποχής χωρίς να αλλάζουμε τον ιδεολογικό μας προσανατολισμό και χαρακτήρα. Θέλω εδώ να υπογραμμίσω ότι ένα είναι η σταθερότητα σε αρχές και άλλο είναι η στασιμότητα σε πρακτικές του χθες. Είναι η ιδεολογία μας που επιτάσσει αλλαγές, διαρκή εξέλιξη, συμμαχίες και μια διαρκή κίνηση μέσα στον λαό και την κοινωνία», επεσήμανε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι τους τελευταίους μήνες συντελέστηκαν σημαντικές διεργασίες για τη μετεξέλιξη του θεσμού των Νέων Δυνάμεων σε μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία. «Εκτίμησή μας είναι ότι αφενός οι Νέες Δυνάμεις ολοκλήρωσαν τον ιστορικό τους κύκλο και ο θεσμός πρέπει να αναδομηθεί. Αφετέρου, η δυναμική που δημιούργησε η απόφαση του Κόμματος για υποστήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας Μαυρογιάννη, όπως εκφράστηκε στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, ανάδειξε την ανάγκη για τη δημιουργία μιας πολιτικής πλατφόρμας η οποία να συνενώνει και να εκφράζει προοδευτικούς ανθρώπους που προσδοκούν σε μια διαφορετική Κύπρο»,ανέφερε.

Πεδίο δράσης

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι πρώτης προτεραιότητας πεδίο δράσης παραμένει το Κυπριακό. «Το εθνικό μας πρόβλημα βρίσκεται σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο -το μακροβιότερο που υπήρξε ποτέ- με αποτέλεσμα κάθε μήνας που περνά να επιβαρύνει την προοπτική λύσης. Ως ΑΚΕΛ η κατεύθυνση που επιλέξαμε είναι μονόδρομος. Προσηλωμένοι στο μοντέλο βιώσιμης λύσης, τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, θα επιμείνουμε έως ότου χαράξει στο βάθος του ορίζοντα η ελπίδα. Η ελπίδα για τη λευτεριά και την επανένωση την οποία καλλιεργούμε και προσπαθούμε να αναπτύξουμε υποδεικνύοντας τον δρόμο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν», επεσήμανε.

Ένα άλλο πεδίο δράσης, πρόσθεσε, είναι η κοινωνία σε συνάρτηση με την οικονομία. Δίνουν αγώνα, είπε, για αντιμετώπιση της ακρίβειας που ταλαιπωρεί χιλιάδες συνανθρώπους, την έξαρση του στεγαστικού προβλήματος και τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης. «Ως κόμμα δεν αρκούμαστε στην αντιπολιτευτική ρητορική αλλά βγαίνουμε μπροστά με προτάσεις. Είτε αυτές αφορούν τη στέγαση, είτε τα νέα ζευγάρια και τους νέους γονείς, είτε την ενέργεια, τις εκποιήσεις, την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το κάνουμε με συγκροτημένες εκστρατείες, οι οποίες μας δίνουν τη δυνατότητα να ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο που εναποθέτει τις ελπίδες του σε εμάς», σημείωσε.

Το ΑΚΕΛ, είπε, ασκεί τον ρόλο του ως η μεγάλη και συνεπής δύναμη της αντιπολίτευσης -ουσιαστικά ως η μόνη αντιπολίτευση- με υπευθυνότητα έναντι του λαού και της πατρίδας. «Ασκεί αντιπολίτευση προοδευτική και κοινωνική. Αντιπολίτευση μαχητική και δημιουργική. Αντιπολίτευση από την σκοπιά των αναγκών της κοινωνίας, των εργαζομένων, των ευάλωτων ομάδων, της νέας γενιάς. Για κάθε τι που το ΑΚΕΛ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, στις αποφάσεις και τις παραλείψεις της, αντιπαραβάλλουμε τις προτάσεις μας, προτείνουμε λύσεις τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές. Αυτή είναι η δική μας στάση και δράση απέναντι σε μια Κυβέρνηση που δυστυχώς μέχρι τώρα πελαγοδρομεί, απογοητεύει και κυρίως, δείχνει να ακολουθεί τα χνάρια της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού», συνέχισε.

Το δηλώνει άλλωστε αυτό δημόσια ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, για να μην αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι είναι συνεχιστής της διακυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού. Αυτή είναι η εξαγγελθείσα αλλαγή. Καθήλωση και εγκλωβισμός στο παρελθόν, πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την «απόλυτη πεποίθηση» ότι κάνοντας τις απαραίτητες καταστατικές αλλαγές, "σε συνδυασμό με το περαιτέρω άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και την ενίσχυση της παρέμβασής μας, στο πεδίο των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων, θα ανεβάσουν το ΑΚΕΛ στη θέση που του αξίζει".