Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Διακόσιοι εκπρόσωποι από 25 χώρες, βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σε περίπτωση διάχυσης της κρίσης και στο Λίβανο, υπολογίζεται ότι 110 χιλιάδες ξένοι υπήκοοι στην πλειοψηφία τους Γάλλοι και Αμερικανοί θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη γειτονική χώρα, με το ΚΣΕΔ και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας να αναλαμβάνουν κομβικό ρόλο.

Χθες βράδυ τις εγκαταστάσεις του Κέντρου επισκέφθηκε ο υπουργός εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.

«Περήφανοι για όλη τη δουλειά και την προσπάθεια των αρμόδιων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχετικά με τις υποβοηθούμενες αναχωρήσεις πολιτών από το Ισραήλ, μετά την ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Εστία».», σημείωσε ο κ. Κόμπος.

Οι εξελίξεις ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου Νίκου Δένδια και Μιχάλη Γιωργάλλα, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη μετά την πανηγυρική Θεία Δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου επ’ ευκαιρίας της επετείου απελευθέρωσης της πόλης το 1912 από τον οθωμανικό ζυγό.

«Και η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος είμαστε στην περίμετρο της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν και για τα οποία πρέπει να υπάρχει μια κοινή αντίληψη και μια αμοιβαία κατανόηση», επισήμανε ο Δένδιας.

«Αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται καθημερινά αιτήματα από ξένες χώρες για να υποστηρίξει τις δικές τους προσπάθειες στην περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση, να καταφέρουν να απεγκλωβίσουν τους δικούς τους πολίτες από τις εμπόλεμες ζώνες δια μέσου της Κύπρου», σημείωσε ο κ. Γιωργάλλας.

Πυκνή στρατιωτική παρουσία

Την παρουσία της ενισχύει η Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο με την έλευση του ελικοπτεροφόρου Tonnere, ενώ ήδη στην περιοχή βρίσκονται δυο γαλλικές φρεγάτες.

Το συγκεκριμένο πλοίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση αμάχων αλλά και ως πλωτό νοσοκομείο.

Ισχυρή από τις πρώτες μέρες είναι η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών με το αεροπλανοφόρο Gerald Ford και την συνοδεία του.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται στην Μεσόγειο και το δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Dwight Eisenhower με τη συνοδεία του.

Ευδιάκριτη είναι και η ναυτική παρουσία της Ρωσίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων εντοπίζονται και δυο ελληνικές φρεγάτες.

Μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ κινείται πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου της Τουρκίας.

Το μεγαλύτερο μέρος του πολεμικού ναυτικού της χώρας απέπλευσε από το ναύσταθμο Ακσάζ απέναντι από τη Ρόδο.

Νέο κατηγορώ κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

«Όσο σοκαριστικό κι αν είναι, καμία επίθεση δεν νομιμοποιεί τέτοια βία. Οι επιθέσεις στη Γάζα έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της αυτοάμυνας και έχουν μετατραπεί σε ανοιχτή σκληρότητα, θηριωδία, σφαγή και βαρβαρότητα.», είπε ο Ερντογάν. 

Από τα πυρά του τούρκου προέδρου δεν ξέφυγε ούτε και η Δύση. 

«Για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει κατάπαυση του πυρός, ας δώσουν τον αριθμό  πόσα άλλα παιδιά πρέπει να πεθάνουν; Για να αναλάβει δράση το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πόσοι ακόμη τόνοι βόμβες πρέπει να πέσουν στη Γάζα; Για να πουν οι δυτικοί θεσμοί «σταμάτα» τη σφαγή, πόσες ακόμη γυναίκες, πολίτες και ηλικιωμένοι πρέπει να χάσουν τη ζωή τους», σημείωσε ο Ερντογάν. 

Σήμερα ολοκληρώθηκε άσκηση έρευνας και διάσωσης των κατοχικών δυνάμεων στον κόλπο της Αμμοχώστου, στην οποία είχαν προσκληθεί παρατηρητές από το Κόσοβο, το Τζιμπουτί, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, τη Λιβύη και το Πακιστάν