Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Την παρουσία στρατιωτικού προσωπικού από δυτικές χώρες, επιβεβαίωσε η κυβέρνηση, αναδεικνύοντας τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου στην κρίση στη Μέση Ανατολή.

Πρόκειται για εξειδικευμένο προσωπικό από Γερμανία, Ολλανδία και  Ηνωμένες Πολιτείες το οποίο, εστάλη στην  Κύπρο  για να συμβάλει εάν και εφόσον απαιτηθεί στην απομάκρυνση υπηκόων ξένων χωρών από το Ισραήλ εάν δεν υπάρχουν εμπορικές πτήσεις.

«Είναι στο πλαίσιο διημέρων συμφωνιών της ΚΔ και σκοπός είναι η υποβοήθηση σε περίπτωση εκκένωσης αμάχων», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη καταστρώσει σχέδια μαζικής εκκένωσης, καθώς περισσότεροι από 600.000 Αμερικανοί ζουν στο Ισραήλ και το Λίβανο και υπό το φόβο κλιμάκωσης των συγκρούσεων.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, ξεκαθαρίζει πως τα ξένα στρατεύματα που ευρίσκονται στην Κύπρο, έχουν μια και μόνο αποστολή.

«Στην Κύπρο δεν υπάρχει κανένας στρατιώτης ο οποίος έχει ως αποστολή να λάβει μέρος στην εμπόλεμη κατάσταση έτσι όπως εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή. Στην Κύπρο υπάρχουν συνεργάτες από άλλες χώρες, οι οποίοι θα αναλάβουν το βάρος να βοηθήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία να εκκενώσει τους δικούς τους πολίτες από τις εμπόλεμες ζώνες», σημείωσε ο κ. Γιωργάλλας.

Ενοχλήθηκε ο κατοχικός ηγέτης

Η παρουσία, δυτικών στρατευμάτων στην Κύπρο και συγκεκριμένα των Γερμανών κομάντο, προκάλεσε ενόχληση στο κατοχικό ηγέτη Ερσίν Ταταρ, ο οποίος δήλωσε πως θα έπρεπε να είχε εξασφαλιστεί προηγουμένως και η άδεια του ψευδοκράτους και της Τουρκιάς ως εγγυήτριας δύναμης.

Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παρά πέρα τονίζοντας πως η παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην ΚΔ είναι ενάντια στις διεθνείς συμβάσεις.