Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πυρκαγια

Απαντήσεις έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής στις επικρίσεις ότι δεν δόθηκε η δέουσα σημασία και ότι υπήρξε ολιγωρία στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στον Άγιο Σύλα. Δεν υπήρξε καμία υποτίμηση και καμία ολιγωρία υπογραμμίζει, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Κεττής περιέγραψε τις ενέργειες της υπηρεσίας μετά την πληροφορία για πυρκαγιά. «Σε δέκα λεπτά βρισκόταν εκεί το πρώτο όχημα, έκανε την αξιολόγηση. Την ίδια ώρα ενημερώθηκαν άλλα 4 οχήματα από Πόλη και Επαρχία Λεμεσού», εξηγεί.  

«Η ΠΥ με την άφιξη της αξιολογεί. Θα προχωρούσε να γλιτώσει ένα εργοστάσιο, που η πυρκαγιά βρισκόταν από το κάτω μέρος στα 30 μέτρα». Ταυτόχρονα όλες οι επαρχίες είχαν ενημερωθεί να στείλουν οχήματα και έγινε ανάκληση προσωπικού.  

«Μέχρι και από την Αμμόχωστο φέραμε όχημα για να καλύψουμε τις πόλεις», προσθέτει. «Γιατί έχουμε έγνοια τι γίνεται πίσω στις πόλεις, μπορεί να καεί το σπίτι ενός συμπολίτης μας, να γίνει ένα τροχαίο και να βρίσκεται εγκλωβισμένος κάποιος. Πρέπει να έχουμε έγνοια και πίσω. Δεν είναι δουλειά της Πυροσβεστικής μόνο οι αγροτικές και οι δασικές πυρκαγιές», υπογραμμίζει.  

Παράλληλα από το αρχικό στάδιο ενημερώθηκαν όλες οι κρατικές υπηρεσίες και τα οργανωμένα εθελοντικά σύνολα. «Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε;». 

Πολλοί οι παράμετροι - «Αν σήμερα θρηνούσαμε πυροσβέστες ποιος θα ήταν υπόλογος;»

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον δεν έδρασε επιθετικά η πυροσβεστική ο κ. Κεττής υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να λειτουργούν επιθετικά, ωστόσο είναι πολλές οι παράμετροι.  

Υπάρχει μια βιομηχανική ζώνη, μέλημα είναι η προστασία της, εξηγεί. «Σκεφτείτε να έμπαινε η πυρκαγιά στη ζώνη και να γινόταν ένα domino effect εκεί;». Δεύτερο μέλημα οι μεμονωμένες κατοικίες και υποστατικά.  

Παράλληλα ο κ. Κεττής περιγράφει την δυσκολία που αντιμετώπισαν τα οχήματα να προσεγγίσουν τη φωτιά καθώς σε αγροτικούς δρόμους υπήρχαν «εμπόδια».  

«Ήταν τοποθετημένοι όγκοι χώματος εσκεμμένα για να μην περνούν οχήματα. Είχαν καρφωμένα σίδερα στο έδαφος για να τρυπούν λάστιχα οχημάτων. Υπήρχαν τεχνητά ανοίγματα-λάκκοι», περιγράφει.  

Ενώ τονίζει ότι πρώτα έπρεπε να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα καθώς «εάν γύριζε ο αέρας και εγκλωβιζόταν ένα όχημα, και θρηνούσαμε σήμερα πυροσβέστες ποιος θα ήταν υπόλογος;». 

Πως τοποθετείται ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών για τις κατηγορίες για ολιγωρία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία όσον αφορά στην πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή του Αγίου Σύλα στη Λεμεσό, «οι δηλώσεις που έχουν γίνει από τον εκπρόσωπο τύπου της Υπηρεσίας, κ. Αντρέα Κεττή, αντικατοπτρίζουν πλήρως τα γεγονότα και ως Σύνδεσμος Πυροσβεστών (ΣΥΠΥΚ) συμφωνούμε και στηρίζουμε απόλυτα το περιεχόμενό τους».

Όπως σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση «η ανταπόκριση του προσωπικού των Πυροσβεστικών Σταθμών Λεμεσού υπήρξε άμεση, όμως εξαιτίας των ισχυρών ανέμων σε συνδυασμό με την ξηρή βλάστηση που υπήρχε στην περιοχή, η πυρκαγιά εξαπλώθηκε ραγδαία με κίνδυνο να εισέλθει και εντός της βιομηχανικής ζώνης.»

«Με την άφιξη των πρώτων Πυροσβεστικών οχημάτων ζητήθηκαν άμεσα ενισχύσεις, ενώ παράλληλα καταβάλλονταν προσπάθειες για καταστολή και κατάσβεση της πυρκαγιάς. Για το έργο της πυρόσβεσης κλήθηκαν να ενισχύσουν προσωπικό και οχήματα από τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λάρνακας, Παραλιμνίου, Λευκωσίας, Πάφου, ΕΜΑΚ, καθώς και προσωπικό και οχήματα του Τμήματος Δασών, της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, της Πολιτικής Άμυνας, της Επαρχιακής Διοίκησης, εθελοντικά σύνολα και πτητικά μέσα, που έχει στην διάθεση της η Δημοκρατία και οι Βρετανικές Βάσεις», τονίζουν.

Αναφέρουν ακόμα ότι «ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν στην περιοχή και εργάζονται ακατάπαυστα για πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς και θα παραμείνουν σε επιφυλακή μέχρι τελικής κατάσβεσης.Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως σε πλήρη ετοιμότητα και όταν κληθεί ανταποκρίνεται χωρίς χρονοτριβή, για να παρέχει άμεσα βοήθεια με γνώμονα τη διασφάλιση της ζωής και περιουσίας του κάθε πολίτη»

«Ευχαριστούμε όλα τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που σε κάθε πυρκαγιά, οδηγώντας οχήματα 15 τόνων σε αγροτικούς και δασικούς δρόμους, κάτω από αντίξοες συνθήκες, με αυταπάρνηση, βρίσκονται αντιμέτωποι με όλα τα δυσμενή φυσικά φαινόμενα.», αναφέρουν καταλήγοντας.