Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νετανιαχου

Αντιμέτωποι με κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, οι ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς.

Σε συνέντευξή του στο CNN και στην δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, αποκάλυψε ότι ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Υπουργό Άμυνας της χώρας, Γιόαβ Γκάλαντ, καθώς και τους ηγέτες της Χαμάς, τον πολιτικό αρχηγό της, Ισμαήλ Χανίγια, τον επικεφαλής της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ και τον Μοχάμεντ Ντίαμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι, επικεφαλής των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ.

Το κατηγορητήριο βαρύ για τους ηγέτες της Χαμάς και για τους ηγέτες του Ισραήλ.

Την αίτηση του Καρίμ Χαν για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης θα εξετάσει ομάδα δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και θα αποφασίσει.

Η εξέλιξη θεωρείται βαρύνουσας σημασίας, όπως εξήγησε στον ΑΝΤ1 ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης:

«Ιδιαίτερα αναφορικά με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και τον ΥΠΑΜ είναι εξαιρετικής σημασίας. Σε ό,τι αφορά τη Χαμάς, ήταν αναμενόμενη, λιγότερο αμφιλεγόμενη. Η έναρξη της διαδικασίας θα πάρει μήνες, δεν θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ακόμη κι αν εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, η μέχρι τώρα στάση του Βενιαμίν Νετανιάχου είναι σαφής ότι δεν έχει πρόθεση να υπαχθεί εθελοντικά στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ και με δεδομένο ότι δεν προτίθεται κάποιο κράτος να τον παραδώσει στην δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, αυτό θα είναι μια πολύπλοκη διαδικασία» είπε.

Είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στοχοποιεί ηγέτη χώρας συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως σχολιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Εάν εγκριθεί το αίτημα, ο Βενιαμίν Νετανιάχου θα βρεθεί στο ίδιο κάδρο με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον οποίο το Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για την εισβολή στην Ουκρανία.

Έντονες αντιδράσεις από το Ισραήλ

Οργίλη η αντίδραση του Ισραήλ. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης και ηγέτες πολιτικών δυνάμεων, ακόμη και της αντιπολίτευσης, κατακεραυνώνουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και μιλούν για σκανδαλώδη απόφαση.

Για απόφαση που εξισώνει τον θύτη με το θύμα και ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει τον πόλεμο εξόντωσης κατά των Παλαιστινίων, κάνει λόγο, την ίδια ώρα, η Χαμάς