Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γφρδ

Στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται η κατασκευή του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Η απογευματινή, μαραθώνια συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον Κινέζο πρέσβη Λιου Γιαντάο, όχι μόνο δεν έβγαλε άσπρο καπνό αλλά  αντίθετα επιβεβαίωσε, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές το αδιέξοδο, την καχυποψία και το κακό γενικά κλίμα μεταξύ της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Κινεζικής κοινοπραξίας CPP Metron, που ανέλαβε την κατασκευή του έργου.

Μετά τη δίωρη συνάντηση στην οποία μετείχε και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, και οι  δύο πλευρές απέφυγαν τις δημόσιες δηλώσεις, ενόψει προφανώς και της επιδιαιτησίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Λονδίνο σε σχέση με τις οικονομικές και όχι μόνο διαφορές που προέκυψαν μεταξύ της ΕΤΥΦΑ και της Κοινοπραξίας, από τις αλλαγές στην σύμβαση.

Σύμφωνα ωστόσο με καλά ενημερωμένες πηγές στη διάρκεια της σύσκεψης και οι δυο πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους, με τον κινέζο διπλωμάτη να παραθέτει αυτούσιες τις θέσεις και της απαιτήσεις της κοινοπραξίας CPP, όπως αυτές αποτυπώνονται στις ανακοινώσεις της.

Ότι δηλαδή η κρατική Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου, όχι μόνο επέμεινε σε μια θεμελιώδη και ριζική απόκλιση από τους αρχικούς όρους της σύμβασης, αλλά επιπρόσθετα καθυστέρησε περισσότερο από ένα χρόνο ορισμένες προκαταβολές και απέτυχε επίμονα να πραγματοποιήσει σημαντικές πληρωμές.

Θέση που  όπως πληροφορούμαστε απέρριψε κατηγορηματικά τόσο ο Υπουργός Ενέργειας όσο και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επέμεινε πως το ζητούμενο είναι η συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου το συντομότερο δυνατόν.

Αβάσιμες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θεωρεί η κυβέρνηση και νέες καταγγελίες της κινεζικής κοινοπραξίας, για σχέδιο της ΕΤΥΦΑ να τερματίσει το συμβόλαιο με την κινεζική κοινοπραξία υπέρ μια σύμβασης με εγχώριους Κύπριους προμηθευτές για να ολοκληρώσει το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

CPP Metron Consortium LTD

«Τις τελευταίες μέρες έχει καταστεί σαφές ότι αυτή είναι η προτιμητέα επιλογή της ΕΤΥΦΑ/ΔΕΦΑ και έχει αναλώσει τους τελευταίους μερικούς μήνες, πιθανόν και περισσότερο, για να ενορχηστρώσει μια κατάσταση που να το επιτρέπει αυτό. Δυστυχώς το έργο έχει φτάσει σε σημείο κρίσης.»

H κοινοπραξία υποστηρίζει ακόμα πως  έχει καταθέσει πρόταση  για συνολική λύση  που μπορεί να ξεκλειδώσει το αδιέξοδο και να επιλύσει όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα, με την υποσημείωση ότι και η Κύπρος  θα  πρέπει να επιλέξει έναν αξιωματούχο (decision-maker)  ο οποίος  θα είναι εξουσιοδοτημένος να συζητήσει και να συμφωνήσει την οδό υλοποίησης της πρότασης.

CPP Metron Consortium LTD

«Είμαστε πρόθυμοι  για συνάντηση με ένα τέτοιο πρόσωπο σε ουδέτερη περιοχή, όπως το Ντουμπάι, για να διαπραγματευτούμε την αναγκαία επαναποθέτηση  (re-set), η οποία θα επιτρέψει στην Κύπρο να υλοποιήσει τα οφέλη αυτού του έργου.»

Η επιλογή ενός πετυχημένου ή αποτυχημένου έργου βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα χέρια της Κύπρου, καταλήγει χαρακτηριστικά η εταιρεία.