Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οι

Αυτοσυγκράτηση συστήνει η διεθνής κοινότητα, μετά την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν, καλώντας τις δύο πλευρές να κλείσουν τον επικίνδυνο κύκλο της έντασης που απειλεί να τινάξει στον αέρα την ειρήνη και σταθερότητα σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Αντόνιο Γκουτέρες – ΓΓ ΟΗΕ

«Η Μέση Ανατολή είναι στο χείλος του γκρεμού. Αυτή η στιγμή του μέγιστου κινδύνου, πρέπει να είναι μια στιγμή μέγιστης αυτοσυγκράτησης.»

Τα βλέμματα στη Ράφα

Τα περιορισμένης έντασης αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, όπως ακριβώς ζητούσαν οι σύμμαχοί του Βενιαμίν Νετανιάχου, προεξάρχοντος του Τζο Μπάιντεν, αναζωπύρωσε την ανησυχία για μια ενδεχόμενη άτυπη συμφωνία που ανοίγει το δρόμο στον ισραηλινό στρατό για χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε χθες σχετικές πληροφορίες, οι οποίες όμως επιμένουν, παρότι και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε σήμερα ότι τάσσονται κατά μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα.

Άντονι Μπλίνκεν – ΥΠΕΞ ΗΠΑ

«Πιστεύουμε ότι μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, όπου βρίσκεται μεγάλος πληθυσμός θα έχει τρομερές συνέπειες για αυτόν τον πληθυσμό.»

Uzi Rabi – Πολιτικός Αναλυτής

«Το Ισραήλ προς το παρόν, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και το Ιράν θέλουν στην ουσία να κλείσουν αυτό το κεφάλαιο, για να έχουν το περιθώριο να προχωρήσουν στη Ράφα και μετά στη Βηρυτό διότι αυτά είναι ανοιχτά μέτωπα για το Ισραήλ, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει για να ολοκληρώσει τουλάχιστον αυτό το στάδιο»

Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός πνέουν τα λοίσθια, με το Κατάρ να εκφράζει δημόσια προβληματισμό κατά πόσο θα συνεχίσει να μεσολαβεί μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Όχι στην ένταξη Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Στο αμερικανικό βέτο προσέκρουσε το αίτημα της Παλαιστίνης για ένταξή της ως κράτος πλήρως μέλος στον ΟΗΕ.

Robert Wood – Αντιπρόσωπος ΗΠΑ στον ΟΗΕ

«Η ψήφος δεν αντικατοπτρίζει την αντίθεσή μας στο παλαιστινιακό κράτος, αλλά αντιθέτως είναι αναγνώριση ότι αυτό θα επέλθει μόνο μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των πλευρών».

Riyad Mansour – Πρέσβης Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

«Οι άνθρωποι της Παλαιστίνης δε θα εξαφανιστούν. Οι άνθρωποι της Παλαιστίνης δεν θα θαφτούν. Είναι ιστορική πραγματικότητα. Είναι ιστορία που δεν μπορεί να διαγραφεί, έστω κι αν ενοχλεί την μεγάλη δύναμη, έστω κι αν ενοχλεί τον τύραννο.»

Gilad Erdan – Πρέσβης Ισραήλ στον ΟΗΕ

«Θέλω να αρχίσω ευχαριστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο Μπάιντεν που υπερασπίστηκε την αλήθεια και την ηθική μπροστά στην υποκρισία και την πολιτική.»

Το βέτο των ΗΠΑ καταδίκασε και η Χαμάς, ενώ κριτική άσκησαν κατά της Ουάσινγκτον και τα αραβικά κράτη.