Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ισραηλ ιραν

Επίθεση στο Ιράν με πυραύλους σε τουλάχιστον μια στρατιωτική εγκατάσταση πραγματοποίησε το Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής σύμφωνα με τo ABC και το CNN. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδονται δεν αναφέρθηκε κάποια σοβαρή ζημιά μετά τις εκρήξεις που ακούστηκαν. Αξιωματούχοι δηλώνουν πως δεν υπήρξε στόχος κάποια πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν. Θα μπορούσε να είναι χειρότερα διαμηνύουν ισραηλινοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας πως ήταν επιλογή να μην χτυπήσουν πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο ABC News ότι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τοποθεσία στο Ιράν. Το Ισραήλ χτύπησε στο έδαφος του Ιράν δήλωσε αξιωματούχος στο CNN διευκρινίζοντας ότι ο στόχος δεν ήταν κάποια πυρηνική εγκατάσταση με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί να αναφέρουν ότι έγινε ισραηλινό χτύπημα και σε Συρία και Ιράκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο FARS του Ιράν έκρηξη ακούστηκε βορειοδυτικά της ιρανικής πόλης Ισφαχάν ενώ την ίδια πληροφορία μεταδίδει και το ιρανικό Press TV.

Ωστόσο ιρανοί αξιωματούχοι λίγη ώρα αργότερα υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε κανένα χτύπημα στο έδαφος αλλά αντίθετα αναχαιτίστηκαν τρεις στόχοι στον ουρανό του Ιράν.

Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα

Μήνυμα στο Ιράν ότι ήταν επιλογή του Ισραήλ να μην χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις και απειλή ότι «θα μπορούσε να είναι χειρότερα» έστειλαν ισραηλινοί αξιωματούχοι μέσω της Jerusalem Post λίγες ώρες μετά το χτύπημα επί ιρανικού εδάφους.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι στόχος ήταν εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν «σχεδόν δίπλα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης που βρίσκονται στην ίδια περιοχή».

«Με άλλα λόγια η επίθεση στην Ισφαχάν ήταν σχεδιασμένη όχι μόνο για να πλήξει το Ιράν αλλά και για να κάνει ξεκάθαρο το πόσο ευάλωτες σε επίθεση είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν» συμπληρώνεται στο δημοσίευμα της Jerusalem Post.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφη για να υπερσκελίσουν τις δυνατότητες ανίχνευσης από τα ιρανικά ραντάρ «και αυτό θα μπορούσε να γίνει ξανά οποιαδήποτε στιγμή».

Την ίδια στιγμή, προστίθεται στο άρθρο, με την επιλογή να μην χτυπηθούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν, τη Νατάνζ ή τη Φορντού, «ο επιτιθέμενος (σ.σ. καθώς το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη) έστειλε σήμα στο Ιράν ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση και έναρξη ενός περιφερειακού πολέμου».

«Το αν τελικά το χτυπήμα αυτό θα σταματήσει το Ιράν από το να προχωρήσει με το πυρηνικό πρόγραμμά του και αν θα το αποτρέψει από το να επαναλάβει χτύπημα όπως αυτό του περασμένου Σαββατοκύριακου χωρίς να υπάρξει κλιμάκωση σε ευρύτερο πόλεμο, θα φανεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» καταλήγει το άρθρο της Jerusalem Post.

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος: Δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για αντίποινα κατά του Ισραήλ

Το Ιράν δεν έχει σχέδιο για άμεσα αντίποινα κατά του Ισραήλ, δήλωσε στο Reuters ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

«Η ξένη πηγή του συμβάντος δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν δεχθήκαμε καμία εξωτερική επίθεση και η συζήτηση στρέφεται περισσότερο προς τη διείσδυση παρά την επίθεση», λέει ο Ιρανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ιρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η αεράμυνα κατέρριψε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη πριν από λίγες ώρες, ενεργοποιώντας τις σειρήνες.

ΔΟΑΕ: Δεν υπάρχουν ζημιές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Ο παρατηρητής ατομικής ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν ζημιές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι  ζητά ακραία αυτοσυγκράτηση από όλους και επαναλαμβάνει ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο σε στρατιωτικές συγκρούσεις.

Ο ΔΟΑΕπροσθέτει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Ισραήλ: Η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε το προσωπικό της να περιορίσει τις μετακινήσεις του στο εσωτερικό της χώρας

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ ζήτησε σήμερα από τους εργαζόμενούς της και τις οικογένειές τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο εσωτερικό της χώρας, λίγες ώρες αφού αναφέρθηκαν εκρήξεις στο Ιράν τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι απέδωσαν σε ισραηλινά πλήγματα.

Η πρεσβεία ανέφερε στον ιστότοπό της ότι "οι εργαζόμενοι της αμερικανικής κυβέρνησης και τα μέλη των οικογενειών τους" δεν μπορούν να ταξιδεύουν "για προσωπικούς λόγους" έξω από τις μεγάλες πόλεις Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ και Μπερσέβα.

Η σύσταση αυτή ισχύει "μέχρι νεοτέρας", διευκρίνισε.

Τερματίστηκαν οι αναστολές πτήσεων στο Ιράν

Το Ιράν άρει τις αναστολές πτήσεων που είχαν τεθεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας.

«Σας ενημερώνουμε ότι οι επιχειρησιακοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στα αεροδρόμια έχουν καταργηθεί και επιτρέπεται στις αεροπορικές εταιρείες να πραγματοποιούν προγραμματισμένες πτήσεις», είπε ο εκπρόσωπος.

Οι πτήσεις ξεκίνησαν ξανά στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ και στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί, τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της πρωτεύουσας του Ιράν, Τεχεράνη, αφού είχαν ανασταλεί νωρίτερα σήμερα.

Το Ιράν είχε νωρίτερα αναστείλει προσωρινά όλες τις πτήσεις με προορισμό τις πόλεις «Τεχεράνη, Ισφαχάν και Σιράζ, τα αεροδρόμια της Δύσης, της Βορειοδυτικής και της Νοτιοδυτικής πλευράς», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Mehr.

Οι εξερχόμενες πτήσεις ακυρώθηκαν επίσης για λίγο.

IRNA: «Καμιά» σοβαρή ζημιά μετά τις εκρήξεις

Tο επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά μείζων ζημιά» έπειτα από τις εκρήξεις που ακούστηκαν τα ξημερώματα. «Μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας», δεν αναφέρθηκε «καμιά ζημιά ή έκρηξη μεγάλης κλίμακας», σύμφωνα με το πρακτορείο, που βασίζεται σε πληροφορίες δημοσιογράφων του.

Ηρεμία στην πόλη Ισφαχάν

Λίγο μετά την αναφορά των φερόμενων ισραηλινών πυραύλων, ο γερουσιαστής από τη Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο δημοσίευσε μια ανάρτηση στο X στην οποία έγραφε «Το Ισραήλ έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί πλήγματα εναντίον στόχων εντός του Ιράν χωρίς να εισέρχεται στον ιρανικό εναέριο χώρο από αεροσκάφη πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας και του Ιράκ».

O γερουσιαστής σε δεύτερη ανάρτησή του ενημέρωσε πως το Ισφαχάν φιλοξενεί την αεροπορική βάση Khatami και βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλης.

Λίγο μετά το πλήγμα του Ισραήλ το Ιράν καθάρισε ολόκληρο τον εναέριο χώρο του και ανακατεύθυνε όλα τα αεροπλάνα μακριά από τις τοποθεσίες εκτόξευσης πυραύλων, πιθανότατα προετοιμάζοντας να ξεκινήσει μια απάντηση.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν καθώς το Ισραήλ υποσχέθηκε να απαντήσει σε επίθεση με drone και πυραύλους που διεξήγαγε το βράδυ του Σαββάτου το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Το σύστημα αεράμυνας του Ιράν ενεργοποιήθηκε

Τα συστήματα αεράμυνας του Ιράν ενεργοποιήθηκαν σε αρκετές περιοχές ως προφύλαξη έναντι πιθανών εναέριων απειλών, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA.

«Μετά την ενεργοποίηση της αεράμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας για την αντιμετώπιση πιθανών στόχων, οι αναφορές δείχνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί μεγάλης κλίμακας πλήγματα ή εκρήξεις που να προκλήθηκαν από αεροπορική απειλή», ανέφερε το IRNA νωρίς την Παρασκευή τοπική ώρα.

Οι εκτενείς έλεγχοι στο Ισφαχάν, μια κρίσιμη κεντρική επαρχία με σημαντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, δείχνουν ότι όλες οι ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ασφαλείας παραμένουν ασφαλείς, χωρίς να έχουν αναφερθεί περιστατικά.

Επιπλέον, το IRNA είπε ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί συστήματα πυραυλικής άμυνας.

Τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καταρρίφθηκαν επιτυχώς από την αεράμυνα της χώρας, προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για επίθεση με πυραύλους», δήλωσε στο X ο εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοχώρου του Ιράν, Χοσεΐν Νταλιριάν.

Ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του χθες

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μίλησε νωρίτερα την Πέμπτη με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ για «περιφερειακές απειλές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στη Μέση Ανατολή», σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Η κλήση έγινε πριν το Ισραήλ πραγματοποιήσει την επίθεση. Η ανάγνωση του Πενταγώνου δεν αναφέρει καμία συζήτηση για τα σχέδια του Ισραήλ για επίθεση.

Ο Όστιν συζήτησε επίσης «τη σημασία της αύξησης και της διατήρησης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της νέας διαδρομής από το λιμάνι Ασντόντ στο Ισραήλ», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το CNN ανέφερε την Πέμπτη το βράδυ ότι το Ισραήλ είχε πει στις ΗΠΑ ότι θα αντεπιτεθούν κατά του Ιράν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο.