Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υοκ

Ξεκίνησε η εγκατάσταση 3.000 έξυπνων υδρομετρητών στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, που θα επιτρέπει τόσο στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας αλλά και στους καταναλωτές να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή την καθημερινή κατανάλωση στην ύδρευση.  

Μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι ο κ. Κωνσταντίνος Παρμακλής, Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, ανέφερε ότι το πρόγραμμα για την προμήθεια και εγκατάσταση επί του συνόλου 75.000 έξυπνων υδρομετρητών συγχρηματοδοτείται από τα διαρθρωτικά ταμεία του κράτους «Θάλεια 2021-2027». Μετά το πέρας του πιλοτικού προγράμματος, και αφού όλα λειτουργούν εύρυθμα, το πρόγραμμα θα επεκταθεί στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας.  

Τι είναι ο έξυπνος υδρομετρητής; 

Μέσω των έξυπνων υδρομετρητών, θα είναι δυνατή η ημερήσια καταγραφή της ύδρευσης σε όλα τα υποστατικά, είτε αυτά είναι οικιστικά, είτε εμποροβιομηχανικά, είτε κτηνοτροφικά.  

«Ως εκ τούτου εκεί που είχαμε μια καταγραφή φυσική, από εργαζόμενο, μία φορά το δίμηνο, πλέον θα έχουμε καταγραφή εξ αποστάσεως μία φορά την ημέρα. Πλέον θα είναι δυνατό ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε εάν για παράδειγμα υπάρχει μια διαρροή εντός του τεμαχίου της μονάδας και να ενημερώσουμε άμεσα τον καταναλωτή» εξήγησε ο κ. Παρμακλής. 

Όπως πρόσθεσε ο κ. Παρμακλής, αναμένεται και η υλοποίηση εφαρμογής για κινητά, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση, «έτσι ώστε να λάβει ο καθένας τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσει την όποια σπατάλη. 

Ο στρατηγικός στόχος μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι η εφαρμογή έξυπνων μετρητών σε όλη την επαρχία Λευκωσίας, ενώ εντός ημερών αναμένεται η μαζική εφαρμογή των 75 χιλιάδων υδρομετρητών.  

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Παρμακλής, κατά την εγκατάσταση δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του ιδιοκτήτη του υποστατικού, ενώ όπως πρόσθεσε «θα ενημερώσουμε τα υποστατικά εφόσον έχουμε την έξυπνη εφαρμογή, για να μπορέσουν να την κατεβάσουν στο τηλέφωνο ή στον υπολογιστή τους».