Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ποταμος κουρης

Αν και σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), μέχρι στιγμής υπάρχει πλήρη ικανοποίηση της ύδρευσης αυτό δεν φαίνεται ότι θα συνεχίσει για πολύ. Η Ανώτερη Εκτελεστική Μηχανικός του Τμήματος Γιάννα Οικονομίδου εκπέμπει σήμα κινδύνου για τα αποθέματα στα φράγματα, αφού όπως ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1, βρισκόμαστε σε μια δύσκολη υδρολογική χρονιά.

«Η εισροή του νερού ήταν μόνο 21,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού φέτος και ως αποτέλεσμα η σημερινή πληρότητα είναι μόνο 46,5% σε σχέση 69,3% που είχαμε την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Φαίνεται ότι είναι από τα πιο χαμηλά επίπεδα» είπε η Ανώτερη Μηχανικός του ΤΑΥ με τους αριθμούς να δείχνουν την κατάσταση που βρίσκονται τα φράγματα σήμερα.

Όσον αφορά το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, αυτό του Κούρη η ποσότητα είναι στα 46 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και πληρότητα στο 40% ενώ πέρσι ήταν στα 74 εκ. κυβικά μέτρα και η πληρότητα ήταν 64,4%, με τα μειωμένα αποθέματα να είναι εμφανή και απαισιόδοξα.

Για αυτό τον λόγο το ΤΑΥ έχει ήδη ετοιμάσει το σενάριο κατανομής νερού, όπου σύμφωνα με την κα. Οικονομίδου πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη χώρα μας. Με τα λιγοστά αποθέματα νερού που έχουμε, «το συγκεκριμένο εργαλείο μας επιτρέπει να κατανέμουμε τις ποσότητες νερού ορθολογιστικά στις διάφορες χρήσεις και περιοχές.

«Φέτος το ετοιμάσαμε πιο νωρίς λόγω της κακής κατάστασης έτσι ώστε να δοθεί περιθώριο προγραμματισμού, κυρίως σε ότι αφορά στην έγκριση των αιτήσεων των καταναλωτών άδρευσης και για πρώτη φορά ετοιμάστηκε και με ορίζοντα τριετίας για να διασφαλίσουμε την διατήρηση κάποιων ελάχιστων αποθεμάτων ασφαλείας στο τέλος της χρονιάς» πρόσθεσε η κα. Οικονομίδου.

Δυστυχώς, με βάση τα αποθέματα, η άρδευση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί πλήρως, οπότε θα παραχωρηθούν μειωμένες ποσότες σε σχέση με πέρσι ανάλογα με τις διαθέσιμες πηγές νερού της κάθε περιοχής και ανάλογα με τις ανάγκες των φητειών. Ωστόσο, υπάρχει πλήρη ικανοποίηση της ύδρευσης, είπε η κα. Οικονομίδου.

Σε ερώτηση που δέχτηκε λειτουργός του ΤΑΥ εάν με τις τελευταίες βροχοπτώσεις μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση, είπε πως είναι αρκετά δύσκολο με το ΤΑΥ να παρακολουθεί το υδατικό ισοζύγιο με το Τμήμα να είναι έτοιμο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα εάν υπάρξει η οποιαδήποτε αλλαγή στην όλη εικόνα.