Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Όχι μια, όχι δύο αλλά συνολικά τρείς φορές σε διάστημα 15 μηνών, πλημμύρισαν οι κρατικές αποθήκες φαρμάκων. Οι αποκαλύψεις σήμερα στην επιτροπή Υγείας της Βουλής, με αφορμή το πρωτοφανές περιστατικό στις 18 Μαρτίου, όπου οι αποθήκες φαρμάκων πλημμύρισαν καταστρέφοντας χιλιάδες σκευάσματα, έδωσαν νέες διαστάσεις για την κυριολεκτικά ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στο τομέα της αποθήκευσης φαρμάκων.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην επιτροπή ο υπεύθυνος της αποθήκης, διαρροή υπήρξε, άλλη μια φορά φέτος και άλλη μια πέρυσι. Και βεβαίως, τίποτα από αυτά δεν θα γινόταν γνωστό σήμερα, χωρίς το περιστατικό της 18ης Μαρτίου, που ξεγύμνωσε το χάος που επικρατεί από την έλλειψη εποπτείας και ελέγχου στις κρατικές αποθήκες φαρμάκων. Όπως αποκάλυψε η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, οι ρωγμές στην οροφή του κτηρίου ήταν γνωστές σε όλους τους εμπλεκομένους, εδώ και πέντε χρόνια, όταν και καταγράφηκε σε έκθεση της Υπηρεσίας το 2019. Η οποία εισηγείτο την άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων. Όσο για την ποιότητα των φαρμάκων, στις δεδομένες απαράδεκτες συνθήκες στις κρατικές αποθήκες, ούτε λόγος.

Εντοπίστηκαν συγκεκριμένα:

-Ρωγμές στην οροφή που επέτρεπαν την εισροή ύδατος, εντός κτηρίου

-Ακατάστατος χώρος- Αχρηστα αντικείμενα

-Απουσία συστήματος θερμομέτρησης

-Φθαρμένο πάτωμα- Σκόνη - Υγρασία

-Δεν λειτουργούσαν εντομοπαγίδες

-Δεν ήταν κλειδωμένος ο χώρος ανακληθέντων φαρμάκων

-Προσωπικό: δεν είχε τύχει σωστής εκπαίδευσης για τη διανομή φαρμάκων

Ωστόσο, η έκθεση αγνοήθηκε απ όλους και έκτοτε, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να προβεί στον παραμικρό έλεγχο και παρά τις αυστηρές συστάσεις και υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ο λόγος, ακόμη ένα δείγμα του χάους που επικρατεί ακόμη και σήμερα στους φορείς ευθύνης, για την αποθήκευση φαρμάκων.

« Από το 2019, δεν διενεργήθηκε άλλος έλεγχος, γιατί δεν υπήρξε πρόσκληση, από το ένα τμήμα του Υπουργείου Υγείας, στο άλλο τμήμα του υπουργείου Υγείας», τόνισε η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Μαρίνα Νικολάου.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Διευθύνσεως Αγοράς και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας, από τις πλημμύρες  την Καθαρά Δευτέρα, καταστράφηκαν συνολικά, 149 σκευάσματα, με το κόστος να κυμαίνεται στις 880 χιλιάδες ευρώ.

Επίσης καταστράφηκαν 20 τεμάχια ενός καινοτόμου σκευάσματος αξίας δύο χιλιάδων ευρώ έκαστο, αλλά

-Φάρμακα υπ. Υγείας: Ζημιές €54.000

-Φάρμακα ΟΑΥ: Ζημιές €450.000

-Φάρμακα ΟΚΥπΥ: Ζημιές €373.000

«Με ικανοποίηση ακούσαμε ότι ασθενείς μας απρόσκοπτα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την φαρμακευτική τους αγωγή και δεν θα επηρεαστούν από αυτό το φαινόμενο», σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Ευθύμιος Δίπλαρος.

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή, τον Φεβρουάριο ανανεώθηκε η απόφαση του Υπουργείου Υγείας του 2020 για μεταστέγαση των αποθηκών σε άλλη περιοχή. Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι», ότι θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι για το χάλι που επικρατεί.

«Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες έρευνες, θα πρέπει να δούμε ποιές ήταν οι διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν και δεν εχουν ακολουθηθεί», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Το υπουργείο Υγείας, κατέληξε, προχώρησε στην σύσταση επιτροπής, τόσο για την καταγραφή των ζημιών όσο και για την διασφάλιση πως δεν θα υπάρξει έλλειψη φαρμάκων στην αγορά.