Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξτ

Στις 880.000 ευρώ ανέρχεται το κόστος των φαρμάκων τα οποία καταστράφηκαν μετά από την κακοκαιρία της Καθαράς Δευτέρας, όπως ειπώθηκε στην Επιτροπή Υγείας, που συζητά εκτάκτως το ζήτημα της καταστροφής των φαρμάκων στην αποθήκη των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών. 

Το κόστος αυτό κατανέμεται στον ΟΚΥπΥ, στον ΟΑΥ και πιο λίγο στο Υπουργείο Υγείας. Το μεγαλύτερο ποσό θα έχει να το πληρώσει ο ΟΚΥπΥ. Ενώ, καθώς τα φάρμακα δεν είναι ασφαλισμένα, το κόστος για αγορά νέα φαρμάκων θα το επωμιστούν οι πολίτες, όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας, μέλος της Επιτροπής Υγείας μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι. 

Την ίδια ώρα, διαβεβαιώσεις έλαβαν οι βουλευτές από τους αρμοδίους, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει έλλειψη φαρμάκων για τις ανάγκες των ασθενών.  

Η σημερινή συζήτηση πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία του Υπουργού Υγείας ή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου, όπως ανέφερε ο βουλευτής. Στην επιτροπή βρίσκονται η διεύθυνση των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, η διεύθυνση Αγοράς και Προμηθειών, ΟΑΥ και Ελεγκτική.  

Για ένα «θέατρο» μίλησε ο κ. Χριστόφιας, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «η μια διεύθυνση του Υπουργείου να τα ρίχνει στην άλλη, και η άλλη στον ΟΑΥ και κανένας να μην ευθύνεται για αυτό το γεγονός».  

Παράλληλα τόνισε ότι όπως φαίνεται υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες. «Δεν μπορούν να υπάρχουν επιστολές και προειδοποιήσεις από το 2016, από το 2018, να υπάρχει έλεγχος από το 2019 και έκθεση από της ίδιες τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, που να λέει ξεκάθαρα το μαύρο χάλι που επικρατούσε και τα προβλήματα που είχαν οι συγκεκριμένες αποθήκες» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Χριστόφιας. 

Μιλώντας για πολιτικές ευθύνες, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε ότι έχει να κάνει και με το γεγονός ότι για 16 μέρες δεν είχε δημοσιοποιηθεί το συμβάν και οι αρμόδιοι κράτησαν εφτασφράγιστο μυστικό με το επιχείρημα «να μην ανησυχήσουμε τους ασθενείς».