Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μεταναστευτικό

Στο κόκκινο όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, αφού οι απανωτές ροές μεταναστών έχουν κτυπήσει καμπανάκι.

Το πρωί στο προεδρικό μέγαρο πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, διάρκειας δύο ωρών. Σε αυτή παρέστησαν οι Υπουργοί  Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, αλλά και η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας ο γενικός και βοηθός γενικός Εισαγγελέας, και οι αρχηγοί της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και της ΚΥΠ.

«Γνωρίζουμε φυσικά ότι η κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην περιοχή μας είναι δύσκολη και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν συζητηθεί διάφορα μέτρα, διάφορες ενέργειες που μπορεί να λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και σε συνεργασία με την ΕΕ και τους Ευρωπαίους εταίρους. Θα πρέπει να συνεχιστεί ο συντονισμός που υπάρχει», ανέφερε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:

  • Αύξηση της επιτήρησης του θαλάσσιου χώρου της Κύπρου από τα σκάφη της Λιμενικής μέχρι 12 ναυτικά  μίλια προς το  Λίβανο και τη Συρία, ώστε να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές ότι οι Κυπριακές αρχές λαμβάνουν μέτρα.
  • Έλεγχος στις δομές και τη χωρητικότητα.  
  • Έμφαση στον εντοπισμό διακινητών και στο ξήλωμα των κυκλωμάτων που φαίνεται να υπάρχουν

«Αντιλαμβάνεστε ότι με τους ρυθμούς που αυξάνονται οι ροές τις τελευταίες μέρες είμαστε στα όρια και αυτό είναι κάτι που έχουμε επικοινωνήσει επανειλημμένα. Οι υποδομές αντοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με επάρκεια στις διεθνείς μας υποχρεώσεις είναι πολύ συγκεκριμένες», πρόσθεσε ο κ. Λετυμπιώτης.

Δέκα πλοιάρια σε 48 ώρες

Το νέο κύμα μαζικής άφιξης παράτυπων μεταναστών από το Λίβανο και τη Συρία, άρχισε την Κυριακή το μεσημέρι και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα τα ξημερώματα.

Η εικόνα των 48 ωρών καταγράφει 10 πλοιάρια, εκ των οποίων τα πέντε από τη Συρία και τα υπόλοιπα πέντε από το Λίβανο.

Σε αυτά επέβαιναν 476 μετανάστες εκ των οποίων 124 ανήλικοι. Με τις αρχές να περνούν χειροπέδες σε δέκα πρόσωπα ανάμεσα στα οποία και ένας ανήλικος αφού σύμφωνα με τις καταθέσεις φαίνεται πως αυτοί ήταν οι πλοηγοί στις βάρκες. 

Η εικόνα των τελευταίων ωρών έφερε και νέο κύκλο επαφών από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών.

«Με το Λίβανο βρισκόμαστε ήδη σε επαφή, θα γίνουν και νέες επαφές με τις Αρχές της χώρας για να μπορέσουν να ανακόψουν και αυτές τις υψηλές μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες» τόνισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος. 

Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις μεταναστών αυτή παρουσιάζει δραματική αύξηση σύμφωνα και με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών. Από τους 448 το 2019 πήγαμε στους 995 και 949 το 2020 και 2021 στους 1656 το 2022 στους 4278 το 2023 και στους 2187 μέχρι σήμερα για το 2024.