Τηλεόραση Ραδιόφωνο
H Θρησκειολόγος - Κανονολόγος Αρετή Δημοσθένους

Μετά την ευχή για Καλές Σήκωσες ακολουθεί η ευχή για Καλό Στάδιο πνευματικών Αγώνων, Καλή Σαρακοστή και Καλή Ανάσταση να φτάσουμε. Επτά βδομάδες η νηστεία, η εγκράτεια και η αυτοσυγκέντρωση. Αν σκεφτεί κάποιος πόσο γρήγορα περνά ο χρόνος, σαν να ήταν χθες τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, κατανοεί επίσης πόσο λίγο διάστημα είναι αυτό της νηστείας.

Οι υγιείς και πιο ενσυνείδητοι χριστιανοί κάνουν το ονομαζόμενο «τριμέρι», δηλαδή από τα μεσάνυκτα της Κυριακής της Τυρινής μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης δεν τρώνε κάτι παρά μόνο πίνουν Αγιασμό και κοινωνούν των Αχράντων Μυστηρίων στη βραδινή Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων της Τετάρτης.

Στα κοσμικά η νηστεία αυτή 72 ωρών γίνεται στα πλαίσια της ονομαζόμενης διαλειμματικής νηστείας για αποτοξίνωση.
Ο Χριστός, το πρότυπο μας, νήστεψε 40 μέρες, κατόπιν τον αναγνώρισε ο διάβολος ως εχθρό και τον πείραξε. Πρώτος πειρασμός το φαγητό. «Αφού είσαι Θεός», του είπε, «κάνε τις πέτρες φαΐ να φας, να χορτάσεις!». Ο Χριστός τότε του απάντησε: «Ο άνθρωπος χορταίνει και με πνευματική τροφή, δεν χρειάζεται πάντοτε φαγητό». Τότε ηττήθηκε ο διάβολος, λέει το Ευαγγέλιο, έφυγε και μετά από λίγο ξαναπαρουσιάζεται στον Χριστό για τον δεύτερο μεγάλο πειρασμό. Τον ανεβάζει ψηλά και του λέει: «Πέσε κάτω και ο Θεός Πατέρας σου θα σου στείλει Αγγέλους να σε πιάσουν να μην χτυπήσεις!». Ο Χριστός θυμώνει και του απαντά: «Όχι, δεν είναι ορθόν να πειράζεις τον Θεό σου». Φεύγει πάλι νικημένος ο πειρασμός και παρουσιάζεται για τρίτη φορά. «Κοίταξε όλη τη γη», λέει στον Χριστό. «Προσκύνησε με και θα σου την δώσω. Είναι όλα δικά μου! Όλοι δουλεύουν για τη δόξα, τα λεφτά και για το φαγητό!». Ο Χριστός τότε με θυμό του απάντησε: «Ύπαγε πίσω και μην ξανάρθεις σατανά! Αυτό που λες δεν θα το κάνω ποτέ!»
Έφυγε ο διάβολος, δεν του ξαναπαρουσιάστηκε πλέον και έτσι χωρίς ενόχληση από το κακό, άρχισε το κήρυγμα και τη διδασκαλία του ο Ιησούς Χριστός.

Πρώτο ουσιαστικό θέμα που έχουμε όλοι όσον αφορά τη θρησκευτική μας ζωή είναι το φαγητό. Να νηστέψουμε, να μην νηστέψουμε, το σκεφτόμαστε. Άλλο πιο σοβαρό θέμα η ασθένεια. Πως αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της υγείας μας. Ο διάβολος είπε στον Χριστό να πέσει κάτω για να κτυπήσει, να δει εάν φοβάται τον πόνο. Ο Χριστός όμως τον απέφυγε. Του είπε, δεν θα βάζω τον εαυτό μου αλλά και τον Θεό σε πειρασμό. Το άλλο το πιο μεγάλο θέμα, η δόξα και τα λεφτά. Τον πλούτον τον μίσησαν πολλοί, την δόξα ουδείς, λέει και το ρητό.

Η νηστεία θεωρείται η πύλη του Παραδείσου, το τσόφλι του αυγού, η αρχή της πνευματικής ζωής.
Ωστόσο όταν νηστεύουμε το φαγητό πρέπει απαραίτητα να νηστεύουμε και τα κακά έργα, τα άπρεπα λόγια, να συγχωρούμε, να αγαπάμε.
Τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή όσοι είναι υγιείς νηστεύουν και το λάδι.

Προσωπικά μου αρέσουν πολύ τα νηστίσιμα εδέσματα. Τα θεωρώ πιο εύγευστα.