Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Της Δρ. Αρετής Δημοσθένους

Θρησκειολόγου

Η προσκύνηση της Αγίας Ζώνης της Παναγίας είναι σημαντική. Ενδυναμώνει την Πίστη μας, όπως έγινε και τότε την εποχή των Αποστόλων. Βοηθά τα ζευγάρια να τεκνοποιούν. Η Αγία Ζώνη είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε από τη μητέρα του Χριστού. 

Η Κοίμηση της Θεοτόκου, κατά τις υπάρχουσες μαρτυρίες συνέβη το 47 μ.Χ. στη Γεθσημανή, στην οικία του Ευαγγελιστού Ιωάννη, στον οποίο ο Ιησούς την είχε εμπιστευτεί από πάνω στον Σταυρό Του. Η Παναγία ήταν 59 ετών.

Τις τελευταίες στιγμές της επίγειας ζωής της, κοντά της βρέθηκαν με τρόπο θαυμαστό, «επί νεφελών» οι Απόστολοι οι οποίοι εκείνη την περίοδο δεν ήταν όλοι στα Ιεροσόλυμα, αλλά σε μακρινούς τόπους όπου κήρυτταν το Ευαγγέλιο. Όταν εκοιμήθη η Θεοτόκος, οι Απόστολοι με ψαλμούς και ύμνους, εναπόθεσαν την Αγία Σορό της σε «καινόν μνημείον» στη Γεθσημανή. Τρεις μέρες μετά την κοίμησή της, η Παναγία μετέστη στους ουρανούς.

Σύμφωνα με την παράδοση, κατά θείαν οικονομίαν, ο Απόστολος Θωμάς ευρισκόμενος στις Ινδίες όπου έκανε Ιεραποστολή, δεν ήταν παρών στην κηδεία της Θεομήτορος. Εκεί, μετά από τρεις ημέρες, και ενώ τελούσε τη Θεία Λειτουργία, βρέθηκε στη Γεθσημανή με θαυμαστό τρόπο και την είδε που ανέβαινε στον ουρανό. Ως μάρτυρας της μεταστάσεως της παρακάλεσε την Παναγία να του δώσει για ευλογία τη Ζώνη της και εκείνη του έδωσε το Ιερό αυτό κειμήλιο. 

Στη συνέχεια ο Άγιος Θωμάς έτρεξε προς τον τάφο της Θεοτόκου, όπου συνάντησε τους άλλους Αποστόλους να προσεύχονται και τους παρακάλεσε να ανοίξουν τον τάφο. Έτσι αποφάσισαν, για χάρη του Αποστόλου που δεν πρόφτασε, να τον ανοίξουν. Μη ευρόντες το σώμα της Θεοτόκου, παρά μόνο τα εντάφια σπάργανα, τον ασφάλισαν και πάλι. Ήταν φανερό ότι η Θεοτόκος ανελήφθη στους ουρανούς. Ο Θωμάς τότε τους έδειξε την Ζώνη λέγοντας τους ότι από άπιστος είναι πλέον ο πιο πιστός Απόστολος.

Είναι ορθόν θεολογικά να ασπαζόμαστε Άγια Λείψανα αλλά και τη Ζώνη της Παναγίας;

Ασφαλώς είναι ορθόν. Είναι βοηθητικό. Η Πίστη είναι εμπειρική, έλεγε πάντα ο αείμνηστος πατέρας μου, ο γέροντας Αιμιλιανός στο Κελλάκι: «Προσκυνάμε, δηλαδή σεβόμαστε ό,τι έχουμε από τους Αγίους μας. Δηλώνουμε την πίστη μας και την υπακοή μας στο Νόμο του Θεού. Παίρνουμε ως δώρο βοήθεια, θεραπεία και ελπίδα. Πολύ σημαντικά για τον καθημερινό μας αγώνα».

Ποια η σχέση χρημάτων και προσκύνησης;

Καμμία. Κανείς δεν μας είπε όταν πάμε να προσκυνήσουμε την Αγία Ζώνη να βάλουμε λεφτά. Η Αγία Ζώνη δεν έχει μεταφερθεί στο νησί μας για οικονομικούς λόγους. Για να μας προστατέψει και να μας βοηθήσει ήρθε.

H Θρησκειολόγος - Κανονολόγος Αρετή Δημοσθένους