Τηλεόραση Ραδιόφωνο
H Θρησκειολόγος - Κανονολόγος Αρετή Δημοσθένους


Της Δρ. Αρετής Δημοσθένους
Θρησκειολόγου - Κανονολόγου

Με την ευκαιρία του αναδυθέντος εκκλησιαστικού σκανδάλου φάνηκε ότι κάποιοι σκανδαλίστηκαν. Αυτό είναι ανθρώπινο. Όμως στο Δίκαιο ισχύει η αρχή ότι «κάποιος είναι αθώος μέχρι αποδείξεως της ενοχής του». Ακόμη δεν τελείωσε η δίκη.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί πειρασμοί. Κάποιοι δεν αντέχουν στον πειρασμό. Αν μετανοήσουν όμως ενδεχομένως να πάνε στον παράδεισο ενώ εμείς οι «δίκαιοι» να μείνουμε εκτός. Η ύπαρξη των πειρασμών είναι παιδαγωγική, για να φαίνεται ο άξιος, ο αδιάβλητος άνθρωπος. Για να ξεχωρίζει το καλό από το κακό.

Κρίμα πάντως. Βρήκαν ευκαιρία κάποιοι να αρχίσουν να πολεμούν τα Μοναστήρια. Θυμούμαι ο αείμνηστος πατέρας μου ο γέροντας Αιμιλιανός στο Κελλάκι μου είχε πει πριν πολλά χρόνια, «θα βρουν αφορμή για να κλείσουν τα Μοναστήρια». Εγώ τότε παραξενεύτηκα πολύ όταν το άκουσα αυτό.

Ασφαλώς βέβαια αν έγιναν όσα λέγονται είναι μεγάλο αμάρτημα. Άλλο όμως εμείς οι αμαρτωλοί άνθρωποι και άλλο ο Θεός και οι Άγιοι. Τον Άγιο Αββακούμ τον τιμώ. Και αυτός τιμά την Κύπρο μας.

Όσοι κατακρίνουν να κατακρίνουν καλύτερα τους «αναμάρτητους» εαυτούς τους! Και όσοι λένε ότι κατάλαβαν πως υπήρχε κατάχρηση, γιατί δεν την κατάγγειλαν; Ως κοινωνία θα πρέπει να στηλιτεύουμε το άπρεπο, το κακό. Ύστερα, όλοι μας εξομολογούμαστε. Οι συγκεκριμένοι έκρυβαν αυτά που λένε ότι γίνονταν; Οι γύρω τους δεν κατάλαβαν τίποτα; Ερωτηματικά τα οποία ρίχνουν την ευθύνη και σε άλλους. Ωστόσο μέχρι η αλήθεια να βάλει τα παπούτσια της, το κακό κάνει το γύρο του κόσμου!

Οι ιερείς, έγραψε εύστοχα ο Γιώργος ο Θεοδοσίου είναι όπως τα αεροπλάνα. Μαθαίνεις γι’ αυτά μόνο όταν πέφτουν. Όμως όσο πετούν ανεβάζουν πολλούς ανθρώπους στους ουρανούς. Γι’ αυτό αντί να τους κατηγορούμε για τις πτώσεις τους καλύτερα να προσευχόμαστε γι’ αυτούς.

Η περίπτωση αυτή ανέδειξε ότι πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος οικονομικής στήριξης της Εκκλησίας. Πάμε να κάνουμε μνημόσυνο, αφού παίρνουμε κόλλυβα και ψωμί, γιατί δίνουμε και λεφτά; Ελεημοσύνη μπορούμε να δώσουμε απευθείας σε αυτούς που τη χρειάζονται. Πρόσφατα παράγγειλα μια εικόνα για ένα ναό. Δεν πλήρωσα τον ιερέα, τα χρήματα τα έδωσα στον αγιογράφο. Οι ιερείς δεν πρέπει να λαμβάνουν ούτε τυχερά δικαιώματα. Πρέπει να έχουν όμως ένα αξιοπρεπή μισθό, πράγμα που όσοι δεν έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο δεν παίρνουν παρόλο που οι περισσότεροι είναι και πολύτεκνοι. Τις Εκκλησίες και τα Μοναστήρια να τα χτίζει και να τα φροντίζει η κοινότητα.