Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δημιουργία θαλάσσιων ανθρωπιστικών διαδρόμων προς τη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας όμως πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη χερσαία μεταφορά βοήθειας, καλώντας τις ισραηλινές αρχές να ανοίξουν τα σημεία διέλευσης στη Ράφα, το Κερέμ Σαλόμ, το Κάρνι και το Ερέζ, σε ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε την Πέμπτη από την Ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Το ψήφισμα, το οποίο υπερψήφισαν 372 ευρωβουλευτές και καταψήφισαν 44, ενώ 120 τήρησαν αποχή, κάνει λόγο για επισιτιστική κρίση και επικείμενη λιμοκτονία στη Γάζα, ενώ παράλληλα με το άνοιγμα σημείων διέλευσης, ζητά να σταματήσουν χωρίς καθυστέρηση οι επιθέσεις από όλα τα μέρη κατά αμάχων που ζητούν βοήθεια. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να υπάρξει διεθνής έρευνα όσον αφορά τις επιθέσεις αυτές.

Οι ευρωβουλευτές καλούν το Ισραήλ να επιτρέψει αμέσως και να διευκολύνει την πλήρη παράδοση βοήθειας προς τη Γάζα, μέσω όλων των υφιστάμενων σημείων διέλευσης, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για γρήγορη, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και αναγνωρίζοντας τον ρόλο της UNRWA. Όπως επεσήμαναν, έχει ήδη καταγραφεί η εξάπλωση ασθενειών και έχει επιβεβαιωθεί θάνατοι παιδιών λόγω υποσιτισμού και αφυδάτωσης.

Επιπλέον, επαναλαμβάνουν την έκκληση να υπάρξει αμέσως μόνιμη κατάπαυση του πυρός για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μαζικού λιμού στην Γάζα, καθώς και για την χωρίς καθυστέρηση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Το Κοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τους θαλάσσιους διαδρόμους βοήθειας προς τη Γάζα, αλλά υπογραμμίζει ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις χερσαίες παραδόσεις. Επισημαίνοντας την εξάπλωση ασθενειών και τους επιβεβαιωμένους θανάτους παιδιών λόγω υποσιτισμού και αφυδάτωσης, οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν τις ισραηλινές αρχές να ανοίξουν τα σημεία διέλευσης Ράφα, Κερέμ Σαλόν, Κάρνι και Ερέζ. Αναγνωρίζουν επίσης τον απαραίτητο ρόλο της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στην περιοχή.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τις επιθέσεις κατά των ανθρωπιστικών αποστολών, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής αποστολών βοήθειας από την Χαμάς.

Καταδικάζουν επίσης έντονα τις επανειλημμένες επιθέσεις κατά αμάχων που ζητούν βοήθεια, και τις επιθέσεις κατά ανθρωπιστικών και ιατρικών εγκαταστάσεων και εργαζομένων, καλώντας όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως αυτές τις επιθέσεις και να υπάρξει ανεξάρτητη διεθνή έρευνα.

Όσον αφορά τη Χαμάς, οι ευρωβουλευτές τονίζουν πως δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική ειρήνης στη Γάζα ή μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων όσο η Χαμάς έχει τον όποιο ρόλο στη Γάζα.

Ταυτόχρονα, το Κοινοβούλιο καταδικάζει με αυστηρούς όρους την αύξηση της εξτρεμιστικής βίας από εποίκους και τις θανάσιμες επιθέσεις από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ κατά Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη, καταδικάζει την επιτάχυνση του παράνομου εποικισμού της παλαιστινιακής γης, η οποία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και εκφράζει βαθιά ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης, ειδικά στον Λίβανο.