Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φεσ

Ο θαλάσσιος διάδρομος για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας «είναι ηθικό μας καθήκον» λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως «για πρώτη φορά εδώ και περίπου δύο δεκαετίες η Λωρίδα της Γάζας θα συνδεθεί με τον έξω κόσμο μέσω των θαλάσσιων συνόρων της».

Τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο προς τη Γάζα φιλοξενούν οι Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως χρειάστηκαν τέσσερις μήνες διπλωματικών διαβουλεύσεων για την αναχώρηση του πρώτου φορτίου μέσω θαλάσσης, με τον κ. Χριστοδουλίδη να προσθέτει πως «υπάρχει ένα επιχειρησιακό πρωτόκολλο που έχουμε αναπτύξει, το οποίο παρήχθη από κοινού με τους Ισραηλινούς».

Συμπληρώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Νιώσαμε επιβεβλημένο να προσπαθήσουμε να προσθέσουμε τον θαλάσσιο διάδρομο. Είναι ηθικό μας καθήκον».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι Κύπριοι ελπίζουν πως θα είναι δυνατό να φεύγουν από το νησί δύο με τρία πλοία κάθε εβδομάδα προς τη Γάζα, με οκτώ έως δέκα τόνους βοήθειας.

«Δίνει σάρκα και οστά σε αυτό που πάντοτε λέμε πως είμαστε, ένα κράτος-μέλος της ΕΕ που συνιστά αναπόσπαστο μέρος της περιοχής, έναν αξιόπιστο εταίρο», καταλήγει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στην πρωτοβουλία.