Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ο θαλάσσιος διάδρομος θα πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας «διαρκούς προσπάθειας» για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα Γάζα «μέσω όλων των οδών», μεταξύ άλλων και διεύρυνσης των χερσαίων οδών, ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλωσορίζοντας την κοινή ανακοίνωση της υπουργικής διάσκεψης της Τετάρτης.

«Χαιρετίζω το αποτέλεσμα της χθεσινής Υπουργικής Διάσκεψης για τον θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα», έγραψε σε ανάρτηση της στο X (πρώην Twitter), η κ. Φον ντερ Λάιεν.

«Ο διάδρομος πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας διαρκούς προσπάθειας για την αύξηση της ροής βοήθειας προς τη Γάζα μέσω όλων των οδών, συμπεριλαμβανομένων των διευρυμένων χερσαίων οδών», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε, οι ανθρωπιστικές ανάγκες της Λωρίδας της Γάζας κυμαίνονται σήμερα σε «τουλάχιστον 500 φορτηγά/ημέρα ή αντίστοιχο αριθμό».

Την Τρίτη, σε Υπουργική Διάσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης την οποία διοργάνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, οι Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια της ΕΕ και ο πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ του Κατάρ, μαζί με την υπεύθυνη συντονίστρια του ΟΗΕ για τη βοήθεια στη Γάζα, συζήτησαν τον συντονισμό για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο.

Όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη τηλεδιάσκεψη, οι Υπουργοί επαναβεβαίωσαν πως ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας συνεχούς προσπάθειας για αύξηση της βοήθειας μέσω όλων των δυνατών διαδρομών, μεταξύ άλλων μέσω εδάφους και αέρος.