Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1
*Φωτογραφία αρχείου

Σε αγώνα δρόμου με στόχο την ολοκλήρωση της συζήτησης για τους τροποποιητικούς νόμους σχετικά με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα επιδοθεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, ανέφερε την Πέμπτη ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας και την κατ΄άρθρον συζήτηση των εν λόγω τροποποιητικών νόμων, ο κ. Δαμιανού εξέφρασε την απαρέσκεια της Βουλής και της Επιτροπής Εσωτερικών για την πολύ μεγάλη, όπως είπε, καθυστέρηση στην κατάθεση των εφαρμοστικών νόμων της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσθέτοντας ότι ακόμα και στη σημερινή συνεδρίαση προέκυπταν συνεχώς ζητήματα εξαιτίας της αργοπορημένης κατάθεσης των νομοσχεδίων, για την οποία, όπως ανέφερε, ελέγχεται αποκλειστικά η εκτελεστική εξουσία.

«Επί της ουσίας καταβάλαμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να διεξέλθουμε σήμερα τουλάχιστον τους Περί Δήμων, Περί Αρχείου Πληθυσμού και Περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης τροποποιητικούς νόμους, είμαστε σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο και έχουμε ενημερωθεί ότι έπεται και ένα πολυσέλιδο νομοσχέδιο, που αφορά τον Περί Κοινοτήτων Νόμο», σημείωσε ο κ. Δαμιανού.

Συμπλήρωσε ότι ενόψει της προθεσμίας της 2ας Απριλίου, όταν και κλείνουν οι εκλογικοί κατάλογοι, θα γίνει ένας αγώνας δρόμου ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών, με στόχο τα νομοσχέδια να οδηγηθούν προς ψήφιση στην τελευταία Ολομέλεια του Μαρτίου, πριν από την τυπική διαδικασία έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας.

«Υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, έχουμε ζητήσει κάποιες διευκρινίσεις και προκύπτουν και πολιτικά ζητήματα, εφόσον η Κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει κάποια θέματα που αφορούν τη φιλοσοφία των νόμων που ψηφίσαμε πριν από δύο χρόνια, όπως π.χ. την κατανομή εδρών στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και ειδικότερα στον νέο Δήμο Αγίας Νάπας όπως θα διαμορφωθεί, καθώς και μία ρύθμιση που αφορά την υποχρέωση υφιστάμενων δημάρχων να παραιτούνται εφόσον θα διεκδικήσουν τη θέση προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης. Θα δούμε όλα τα ζητήματα την ερχόμενη Πέμπτη, ακριβώς με πρόθεση να ολοκληρώσουμε και να σταλούν στην Ολομέλεια στο τέλος του μήνα», κατέληξε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας συμπλήρωσε ότι έγινε μια σοβαρή συζήτηση επί του θέματος και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συζήτηση για το Περί Δήμων νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί στην επόμενη συνεδρία της επιτροπής.