Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατεχομενα

Με τίτλο «Αθωώθηκε ο δικηγόρος Ακάν Κιουρσάτ», η Βατάν γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αποφάνθηκε χθες ότι ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος Ακάν Κιουρσάτ δεν διέπραξε κανένα αδίκημα σε σχέση με πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Ο Κιουρσάτ είχε συλληφθεί στην Ιταλία στις 30 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου και εκδόθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Μιλώντας στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», ο πρόεδρος του τ/κ δικηγορικού συλλόγου, Χασάν Εσένταγλι ανέφερε ότι η υπόθεση έκλεισε μετά τη δήλωση ότι δεν υπάρχει μάρτυρας ή στοιχείο που να αποδεικνύει τις κατηγορίες που συμπεριλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο εναντίον του Κιουρσάτ. Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο για το ότι ο Κιουρσάτ διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα σε σχέση με πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, ο Εσένταγλι είπε ότι το δικαστήριο απάλλαξε τον Κιουρσάτ από όλες τις κατηγορίες και κατάργησε τους όρους της εγγύησης.

Η Αβρούπα με τίτλο «Πέθανε ο μάρτυρας, σώθηκε ο Ακάν» γράφει ότι η υπόθεση έκλεισε όταν πέθανε ο μοναδικός μάρτυρας της Γενικής Εισαγγελίας ο οποίος ήταν Άγγλος.

Σε παραπολιτικό σχόλιο στις εσωτερικές της σελίδες, η εφημερίδα αναφέρει: «Έπεσε η αγωγή για τον δικηγόρο Ακάν Κιουρσάτ, ο οποίος συνελήφθη στην Ιταλία, εκδόθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία μετά από έναν μήνα και ύστερα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Τελικά έχασε τη ζωή του ο Άγγλος μάρτυρας της Γενικής Εισαγγελίας στην υπόθεση Κιουρσάτ. Κατόπιν τούτου, ο Κιουρσάτ αθωώθηκε. Σίγουρα δεν έμεινε κάποιος άλλος μάρτυρας ζωντανός». Ούτως ή άλλως, συνεχίζει «πέθαναν οι ιδιοκτήτες των ελληνοκυπριακών περιουσιών που βρίσκονται στον βορρά. Όταν πεθάνουν και οι κληρονόμοι τους, κανείς πλέον δεν θα ζητάει από κανέναν να λογοδοτήσει. Τότε θα έχει λυθεί και το Κυπριακό». 

Άδεια σε αλλοδαπούς για αγορά ακινήτων

Στο μεταξύ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι η «κυβέρνηση» ενέκρινε την παραχώρηση άδειας αγοράς περιουσίας στα κατεχόμενα σε ακόμη 395 αλλοδαπούς. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του και τέθηκε σε ισχύ. Όπως αναφέρεται, από τα 395 άτομα (αλλοδαποί) που παραχωρήθηκε άδεια για αγορά ακίνητης περιουσίας, οι 379 είναι τουρκικής καταγωγής, ενώ οι υπόλοιποι 16 είναι άτομα ξένης καταγωγής, χωρίς να διευκρινίζεται η καταγωγή τους.

Ο τ/κ Τύπος σημειώνει ότι εδώ και αρκετό καιρό, η «κυβέρνηση» κάνει διακρίσεις μεταξύ «Τούρκων και άλλων» όσον αφορά στις ακίνητες περιουσίες που παραχωρεί σε αλλοδαπούς, και αυτό αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα ρατσισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ