Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δ

Λίγο μετά τις 9 χθες το βράδυ και χωρίς οποιαδήποτε εκ των προτέρων ανακοίνωση, απέπλευσε από το Λιμάνι της Λάρνακας το πλοίο Jennifer, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία προέρχεται από τα ΗΑΕ έχει ελεγχθεί από τις υποδομές σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Αμάλθεια στην Κύπρο κι έχει αναχωρήσει.», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Το πλοίο θα καταπλεύσει στο λιμάνι Ashdod του Ισραήλ, όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, και η ανθρωπιστική βοήθεια θα μεταφερθεί οδικώς στο θύλακα από τα σημεία εισόδου που λειτουργούν.

«Μετά το ατυχές γεγονός ξεκίνησε και πάλι η προσπάθεια για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς και σε συνεργασία με τις χώρες που ξεκινήσαμε αυτή την πρωτοβουλία, με τα ΗΑΕ, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ξανάρχισε η αποστολή. Θα υπάρξει και η  ολοκλήρωση των εργασιών εντός της προσεχούς βδομάδας, που θεωρώ θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής της πλωτής πλατφόρμας από τους αμερικανούς, είναι κομβικής σημασίας για την ενίσχυση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο του Σχεδίου Αμάλθεια. Οι εργασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς από περίπου 1000 αμερικανούς στρατιώτες, ενώ από την Κύπρο απέπλευσε και το αποβατικό πλοίο RFA Cardigan Bay του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό κατάλυμα.

«Το Η.Β. συνεχίζει να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην παροχή υποστήριξης σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους μας.». δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού που έχει ήδη γίνει, τα πλοία που θα αποπλέουν από την Κύπρο, θα εκφορτώνουν την βοήθεια στην πλωτή πλατφόρμα στα ανοιχτά της Γάζας, η οποία ακολούθως θα μεταφέρεται με μικρότερα πλοία στην πλωτή αποβάθρα και θα φορτώνεται σε φορτηγά για να διανεμηθεί.

Σε πρώτη φάση, η προβλήτα θα επιτρέπει την παράδοση φορτίων από 90 φορτηγά ημερησίως, ενώ ακολούθως προβλέπεται η αύξησή τους σε 150, που ισοδυναμεί με δύο εκατομμύρια γεύματα.

Ο έλεγχος των φορτίων θα γίνεται στην Κύπρο, από κλιμάκιο ισραηλινών στο Λιμάνι της Λάρνακας, ενώ στην Βρετανία μεταδίδεται ότι η κυβέρνηση Σούνακ θα μελετήσει το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν στην Λωρίδα της Γάζας Βρετανοί στρατιώτες, οι οποίοι θα αναλάβουν την ασφάλεια της μεταφοράς της βοήθειας με τα φορτηγά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιθέτως, έχουν διευκρινίσει, ότι δεν θα πατήσει αμερικανική «μπότα» στον θύλακα.

Την κυπριακή πρωτοβουλιά Αμάλθεια, εκθειάζουν εκ νέου αμερικανοί βουλευτές, οι οποίοι με επιστολή τους προς τον ΥΠΕΞ της χώρας, Άντονι Μπλίνκεν, την χαρακτηρίζουν απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας. Εκφράζουν παράλληλα ανησυχία για τον ενδεχόμενο απόπλου από την Τουρκία νηοπομπής ΜΚΟ με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας και ζητούν την παρέμβασή του ώστε να εμποδιστεί, εγείροντας ερωτήματα για την πραγματική στόχευση της πρωτοβουλίας.