Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Πολύωρη και μαραθώνια η διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, όπου οδηγήθηκαν σήμερα το απόγευμα οι εννέα από τους δέκα συλληφθέντες για την απόπειρα φόνου το μεσημέρι της Τρίτης στην Ανθούπολη. Aύριο στις 15:00 αναμένεται η απόφαση, ενώ ενώπιον δικαστηρίου θα εμφανιστεί αύριο και ο δέκατος συληφθέντας.

Η διαδικασία άρχισε γύρω στις 3.50 το απόγευμα, με την Αστυνομία να ζητεί από το Δικαστήριο την έκδοση διατάγματος κράτησης των εννέα συλληφθέντων για 8 ημέρες. 

Προτού ο αξιωματικός της Αστυνομίας αρχίσει να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ζητείται η έκδοση του διατάγματος, εγέρθηκε από τους δικηγόρους των υπόπτων 1, 4 και 6, ένσταση για εξαίρεση της δικαστού λόγω αντικειμενικής αμεροληψίας. 

Συγκεκριμένα η Δικαστής είχε επιληφθεί της αίτησης για έκδοση εντάλματος σύλληψης και εντάλματος έρευνας εναντίον των υπόπτων, ενώ είναι και η ίδια η οποία θα αποφασίσει την έκδοση ή όχι του διατάγματος κράτησης εναντίον των υπόπτων. Επομένως, η θέση των δικηγόρων είναι ότι η κατάληξη είναι προδιαγεγραμμένη, δηλαδή η έκδοση διατάγματος κράτησης. 

Παράλληλα, έθεσαν ζήτημα του πληροφοριοδότη, ο οποίος έδωσε τις πληροφορίες για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας, λέγοντας ότι το Δικαστήριο έκρινε αρκούντως ικανοποιητική τη μαρτυρία του για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας. 

Επομένως θεωρήθηκε ότι υπάρχει ζήτημα μεροληψίας και άρα πρέπει η δικαστής να εξαιρεθεί και να επιληφθεί του ζητήματος ένας άλλος δικαστής. Θέση της δημόσιας κατηγόρου είναι ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές διαδικασίες, και άρα δεν τίθεται ζήτημα εξαίρεσης.

Το Δικαστήριο στις 4 και 10 το απόγευμα διέκοψε και επανήλθε εκ νέου μιάμιση ώρα μετά και συγκεκριμένα γύρω στις 5 και 40. Η δικαστής απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων, κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένες αποφάσεις δικαστηρίου. Συνεπώς, η διαδικασία του αιτήματος της Αστυνομίας για την έκδοση διατάγματος κράτησης άρχισε στις 6 το απόγευμα.

Ο ανακριτής της υπόθεσης ανέγνωσε τον όρκο ενώπιον του Δικαστηρίου, ενώ έχει εγερθεί ένσταση από τους δικηγόρους των υπόπτων, οι οποίοι τη στηρίζουν στην αξιοπιστία των πληροφοριών που έδωσε ο πληροφοριοδότης, στη βάση των οποίων έγιναν οι συλλήψεις. 

Στο Δικαστήριο έντονη είναι και η παρουσία της Αστυνομίας, με πάνοπλους αστυνομικούς και μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού.