Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρ

Άμεση αντίδραση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Άμα τη παραλαβή-ειδοποίηση της αίτησης για παύση του λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, η οποία καταχωρήθηκε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τους δικηγόρους του Γενικό Εισαγγελέα, ο Γενικός Ελεγκτής έδωσε οδηγίες για καταχώριση ένστασης. 

«Η αίτηση μού επιδόθηκε και έχω δώσει οδηγίες στους δικηγόρους μου για να καταχωρίσουν ένσταση. Παραμένω στη χθεσινή δήλωσή μου και δεν θα προβώ σε οποιεσδήποτε άλλες δηλώσεις. Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. 

Στη χθεσινή του γραπτή δήλωση ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έκανε λόγο για υλοποίηση αντιποίνων η οποία δρομολογήθηκε εδώ και μήνες και τώρα μπαίνει στην τελική της φάση. Προσθέτοντας ότι η διαδικασία που ξεκίνησε «θα φέρει την κάθαρση και θα δοθεί η ευκαιρία να διαφανεί αυτός, του οποίου η συμπεριφορά είναι ανάρμοστη». 

Στο μεταξύ,  διαστρέβλωση και παραποίηση των πραγματικών γεγονότων χαρακτηρίζουν οι δικηγόροι του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Αυτό είναι το «κατηγορητήριο» κατά του Οδυσσέα – Tι κατέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας στο Δικαστήριο». 

Όπως αναφέρεται σε γραπτή τοποθέτηση από τα Δικηγορικά Γραφεία Καλλής & Καλλής ΔΕΠΕ και Λ. Παπαφιλίππου & Σια ΔΕΠΕ, το εν λόγω δημοσίευμα αποτελεί πρωτοφανή διαστρέβλωση και παραποίηση των πραγματικών γεγονότων με σκοπό την δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων. 

Με καμία πλευρά... 

Τη θέση του ιδίου και της κυβέρνησης του, ξεκαθάρισε το πρωί  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, απορρίπτοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι έχει ταχθεί υπέρ κάποιας από τις δύο πλευρές, στην σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή. 

«Κάποιοι επιδιώκουν, για τους δικούς τους λόγους που δεν με αφορούν, να με διασυνδέσουν με τη μια ή την άλλη πλευρά. Δεν διασυνδέομαι σε καμία απολύτως περίπτωση. Εξάλλου, αν ήθελα ή αν επιθυμούσα να το πράξω θα μπορούσα να το πράξω. Είναι μια ατυχέστατη, δυσάρεστη, θεωρώ, εξέλιξη αυτή η αντιπαράθεση που υπάρχει. Υπάρχει σαφής διάκριση των εξουσιών, η όποια απόφαση του δικαστηρίου θα είναι σεβαστή από εμένα σε απόλυτο βαθμό.», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. 

Ο πρόεδρος απάντησε και στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ που τον κατηγορεί ως «επιτήδειο ουδέτερο», καλώντας τον να παρέμβει για εκτόνωση της αντιπαράθεσης. Ενώ ερωτηθείς τι θα πράξει αν ο ίδιος κληθεί από το Δικαστήριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε χαρακτηριστικά πως είναι ο θεματοφύλακας του Συντάγματος. 

«Αν μπορούσε να είχε αποφευχθεί αυτή θα ήταν η θετικότερη εξέλιξη για μένα. Για να μην έχει αποφευχθεί, σημαίνει ότι αυτοί που αποφάσισαν να προχωρήσουν ήθελαν να προχωρήσουν. Είναι απλά τα πράγματα. ...Ποιος, εγώ θα αρνηθώ στο δικαστήριο αν με καλέσει να παρουσιαστώ; Εγώ σέβομαι περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, ως ο θεματοφύλακας του Συντάγματος, τη δικαιοσύνη», ανέφερε ο Πρόεδρος. 

Σε παρατήρηση, ότι ο Γενικός Ελεγκτής ισχυρίζεται πως η «δήθεν μεταρρύθμιση» που προωθεί η κυβέρνηση «έχει ως στόχο τον ίδιο, ο κος Χριστoδουλίδης υπέδειξε πως οι προθέσεις της , διευκρίνισε πως οι προθέσεις της κυβέρνησης για μετεξέλιξη  της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας  δημοσιοποιήθηκαν από τις  29 Ιανουαρίου, προτού δηλαδή προκύψει η νέα κρίση θεσμών,  και αφορούσαν προεκλογικές του δεσμεύσεις.  

Οικολόγοι υπέρ Ελεγκτή 

Σε διάσκεψη τύπου, ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε τη στήριξη του Κινήματος προς τον Γενικό Ελεγκτή. Εξαπολύοντας σκληρή επίθεση, τόσο κατά του Γενικού Εισαγγελέα, χαρακτηρίζοντας το αίτημα παύσης του ως απαράδεκτο και το κατηγορητήριο γελοίο. 

«Πρόκειται για το αποκορύφωμα μιας σύγκρουσης που κρατάει χρόνια μεταξύ του βαθέως κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Γενικού Ελεγκτή.. Θεωρούμε ότι αποδεικνύει ότι όντως αυτό που ενοχλεί είναι η κριτική, όντως αυτό που ενοχλεί είναι η διαφάνεια, όντως αυτό που ενοχλεί είναι ο έλεγχος», δήλωσε ο κ. Περδίκης. 

Υπέρ του Γενικού Ελεγκτή, τάσσεται με ανακοίνωση του και το ΒΟΛΤ, υποστηρίζοντας πως η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα προκαλεί μια σειρά από εύλογα ερωτήματα, ως προς τα πραγματικά κίνητρα και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί.