Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γιωργος σαββιδης γενικος εισαγγελεας

«Η Νομική Υπηρεσία αξιολόγησε την υπάρχουσα μαρτυρία και όπως συνηθίζει, ανέφερε στο Δικαστήριο λεπτομερώς τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση  για την αναστολή της ποινικής δίωξης. Θεωρώ ότι ήταν απόλυτα σαφής και επεξηγηματική η δήλωση που κατατέθηκε στο Δικαστήριο και θα εισηγούμουν σε όλους όσους προβαίνουν σε κριτικές για τον τρόπο με τον οποίο έτυχε χειρισμού από την Νομική Υπηρεσία η υπόθεση, να διαβάσουν, τουλάχιστον, το τι λέχθηκε στο Δικαστήριο», είπε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης ερωτηθείς από εκπροσώπους των ΜΜΕ, για την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας να ζητήσει αναστολή της ποινικής δίωξης του Τ/κ δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ.

Σε σχέση με θανατηφόρο τροχαίο το 2012, στη Λεμεσό, με θύμα τον Ανδρέα Λοΐζου, 17 ετών, τέως από την Μουτταγιάκα και ερωτηθείς κατά πόσον είναι η λαϊκή κατακραυγή που οδήγησε στην ποινική δίωξη για το δυστύχημα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η επαναξιολόγηση της όλης διαδικασίας ήταν απότοκο αιτήματος της οικογένειας του θύματος. «Είχε γίνει μια διερεύνηση στο αρχικό στάδιο. Πολύ πρόσφατα λήφθηκε επιστολή από τους δικηγόρους των συγγενών  του θύματος, η οποία ζητούσε να επαναξιολογηθεί η όλη διαδικασία. Έγινε, ως γνωστόν, μια έρευνα από την Αστυνομία. Παραδόθηκε το πόρισμα της έρευνας κοντά μας και χθες, με πολυσέλιδη ανακοίνωσή μας, εξηγήσαμε επακριβώς τους λόγους που μας οδήγησαν στην απόφαση να μην προχωρήσουμε σε δίωξη του ενός οδηγού, ο οποίος κατά τη γνώμη μας, αν είχαμε να αξιολογήσουμε σήμερα τα γεγονότα, ενδεχομένως να προχωρούσαμε με ποινική δίωξη [εναντίον του].

Για δε τον ισχυρισμό για εσκεμμένη παραμέληση καθήκοντος για τους αστυνομικούς, κρίναμε ότι για έναν από αυτούς, είναι σωστό να προχωρήσει η διαδικασία ποινικής δίωξης. Εννοείται βεβαίως, και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, ότι ο κάθε άνθρωπος είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίον από το αρμόδιο δικαστήριο, και η δίωξη δεν σημαίνει αμέσως και ενοχή. Επίσης είπαμε ότι τυχόν άλλες ενέργειες ή παραλείψεις άλλων αστυνομικών, ενδεχομένως να αποτελούν θέμα, το οποίο θα μπορούσε να μελετηθεί μέσα στο πλαίσιο ενδεχόμενων πειθαρχικών διαδικασιών από την Αστυνομία», ανέφερε ο κ. Σαββίδης.

Οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας έγιναν στο περιθώριο της τελετής υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού της Ελλάδας, στο αμφιθέατρο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, στη Λευκωσία.