Η υπόθεση της συναδέλφου Ευδοκίας Λοΐζου έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα που επικρατούν σε διάφορες επιχειρήσεις και σε χώρους εργασίας όσον αφορά το υγιές περιβάλλον εργασίας. Έχει επιστημονικά καταγραφεί ότι η Ευδοκία έχει διαγνωστεί με εγκεφαλίτιδα. Ασθένεια που έχει προκληθεί από το άρρωστο περιβάλλον εργασίας στο ΡΙΚ πριν από 17 χρόνια.
Ποιος όμως το 2024 θεωρείται ο κατάλληλος υγιής χώρο εργασίας; Ποια πρέπει να είναι η ποιότητα του αέρα; Σύμφωνα με τους ειδικούς περί του θέματος επιστήμονες η ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων καθορίζεται από κάποιους ρυπογόνους παράγοντες που μπορεί να υπάρχουν σε ένα εργασιακό χώρο σε συγκεντρώσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στους εργαζόμενους. Αυτοί οι ρυπογόνοι παράγοντες μπορεί να είναι χημικοί παράγοντες όπως είναι οι αέριοι ρύποι αλλά και βιολογικοί παράγοντες, κάποιο βιολογικό φορτίο το οποίο μπορεί να υπάρχει στο χώρο εργασίας.
Ο ιατρός εργασίας κ. Αθανάσιος Αθανασίου του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας εξήγησε στο Μέρα Μεσημέρι στον ΑΝΤ1, τι πάει να πει υγιές εργασιακό περιβάλλον και ποια είναι τα βήματα των εργαζομένων και εργοδοτών για έτσι ώστε να εργάζεται σε ένα τέτοιο περιβάλλον.
Όπως είπε ο κ. Αθανασίου «το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει ετοιμάσει ένα κώδικα πρακτικής ο οποίος είναι αναρτημένος και πρέπει να εφαρμοζέται από κάθε εργοδότη. Αυτός ο κώδικας καθορίζει τις κατευθηντήριες οδηγίες, τις πηγές των ρυπογόνων παραγόντων που μπορεί να υπάρξουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον, τον τρόπο με τους οποίους μπορούμε να τους εντοπίσουμε, κάποιες οριακές τιμές και οδηγίες για τα τεχνικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την πρόληψη ή την εξάλειψή της.»
Στο Μέρα Μεσημέρι βρέθηκε επίσης ο κ. Κωνσταντίνος Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας του ΤΕΠΑΚ, ο οποίος συστήνει όπως «δοθεί η έμφαση για να παρακολουθούμε με διάφορα εργαλεία την εξέλιξη των συμπτωμάτων των εργαζομένων, της ποιότητας του εσωτερικού αέρα που αναπνέουμε, του φωτισμού, του θόρυβου και πολλών άλλων εκφάνσεων του περιβάλλοντος μέσα στον εσωτερικό χώρο που εργαζόμαστε, ζούμε, μαθαίνουμε γράμματα όπως επίσης και στα νοσοκομεία.»
Κάθε εργοδότης πρέπει να διασφαλίζει τα θέματα υγείας και ασφάλειας στον εργασιακό του χώρο, επεσήμανε ο κ. Μακρής.