Τηλεόραση Ραδιόφωνο
TLi-q2QQ

Oι διαμαρτυρίες των αγροτών κρατάνε μήνες σε ολόκληρη την  Ευρώπη, με τους ευρωπαιους αγρότες να νιώθουν οτι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι χαμηλοί μισθοί, οι αυξανόμενες τιμές καυσίμων, η σταθερά επεκτεινόμενη περιβαλλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και οι φθηνότερες εισαγωγές από χώρες εκτός Ευρώπης έχουν δημιουργήσει ένα λαβύρινθο για τους αγρότες.

Το κόστος των αγροτών –ιδίως για την ενέργεια, τα λιπάσματα και τις μεταφορές– έχει αυξηθεί σε πολλές χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μειώσουν τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων εν μέσω πληθωρισμού.
Αυτό συνεπάγεται, ότι τα εισοδήματα των αγροτών μειώνονται δραστικά.

Η ΕΕ παράλληλα προχωρά σε εμπορική συμφωνία με τις χώρες της λατινικής Αμερικής για εισαγωγή αγροτικών προϊόντων τα οποία δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας, προάγοντας η ίδια τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Οι αυξανόμενες τιμές καυσίμων αποτελούν ένα σημαντικό κόστος για τους αγρότες. Αυτό επηρεάζει την οικονομική τους βιωσιμότητα και την ικανότητά τους να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες και πρακτικές. Οι αγρότες χρησιμοποιούν καύσιμα για τη λειτουργία των αγροτικών μηχανημάτων και των οχημάτων, καθώς και για την θέρμανση των κτηρίων τους.

Η περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ έχει ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας. Το όποιο είναι απόλυτα κατανοητό. Ωστόσο, οι αγρότες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στο να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις και περιορισμούς που επιβάλλονται από αυτήν την πολιτική.

Ο γεωργικός τομέας, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 11% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ, ανησυχεί ολοένα και περισσότερο από τους κανόνες της στρατηγικής της ΕΕ «Farm to Fork», μέρος της βασικής ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας που στοχεύει να καταστήσει την Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη το 2050.

Οι στόχοι περιλαμβάνουν μείωση κατά το 50% των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030, μείωση της χρήσης λιπασμάτων κατά 20%, αφιέρωση περισσότερης γης σε μη γεωργική χρήση –για παράδειγμα, αφήνοντάς την σε αγρανάπαυση ή φυτεύοντας μη παραγωγικά δέντρα– και διπλασιασμό της βιολογικής παραγωγής στο 25% της συνολικής γεωργικής γης της ΕΕ.

Πολλές χώρες ήταν έτοιμες να καταργήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης στο αγροτικό τομέα, αλλά μετά τις έντονες διαμαρτυρίες, η Γερμανία άλλαξε τα σχέδιά της για μείωση των επιδοτήσεων στο αγροτικό πετρέλαιο. 

Η Γαλλία, η οποία είχε και το μεγαλύτερο αριθμό κινητοποιήσεων από αγρότες, ακύρωσε τα σχέδια της για αύξηση του φόρου του αγροτικού πετρελαίου, καθυστέρησε άλλα μέτρα και υποσχέθηκε βοήθεια 150 εκατομμυρίων ευρώ, ωθώντας τα συνδικάτα αγροτών να καλέσουν τα μέλη να αναστείλουν τη διαμαρτυρία τους.

Τουλάχιστον 64 χώρες (συν την Ευρωπαϊκή Ένωση) —που αντιπροσωπεύουν ένα συνολικό πληθυσμό περίπου 49% του πληθυσμού στον κόσμο— πρόκειται να διεξαγάγουν εθνικές εκλογές το 2024, όπου τα αποτελέσματα θα αποδειχθoύν κρίσιμα για την κοινωνία, το περιβάλλον αλλά και το μέλλον όχι μονό των αγροτών αλλά και ολοκλήρου του πληθυσμού.
 
Οι αναταραχές στους αγροτικούς κύκλους της Ευρώπης απασχολούν μήνες τα πρωτοσέλιδα με τους γεωργούς να βρίσκονται σε δεινή θέση. Η γεωργία μας βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Χαμηλοί μισθοί, αυξανόμενο κόστος καυσίμων και μια σειρά από περιβαλλοντικές απαιτήσεις από την ΕΕ μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Το κόστος ζωής για εμάς, τους νέους αγρότες, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Τα καύσιμα για τα μηχανήματά μας και τα οχήματά μας, καθώς και η θέρμανση των κτηρίων μας, έχουν γίνει πολυτέλεια. Και ενώ καταβάλλουμε προσπάθειες να συμμορφωθούμε με τις περιβαλλοντικές πολιτικές, οι οποίες απαιτούν σημαντικές αλλαγές, η οικονομική μας επιβίωση βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες προσφέρουν φθηνότερα προϊόντα, προκαλώντας πτώση στις τιμές των προϊόντων μας. Και ενώ η ΕΕ προσπαθεί να βρει λύσεις, εμείς οι νέοι αγρότες είμαστε εκείνοι που πληρώνουμε το βαρύτερο τίμημα.

Οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και πρακτικές είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς μας. Αλλά με το βάρος των υψηλών κοστών, αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

Οι αγρότες του μέλλοντος έχουν ανάγκη από στήριξη. Και όσο οι κυβερνήσεις αντιδρούν και αλλάζουν τα σχέδιά τους υπό την πίεση των διαμαρτυριών, εμείς στέκουμε ενωμένοι στον αγώνα μας.

Οι εκλογές του 2024 θα είναι κρίσιμες για το μέλλον μας. Το μέλλον της γεωργίας, του περιβάλλοντος και ολόκληρης της κοινωνίας εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα πάρουμε.

Είναι καιρός να ακουστεί η φωνή των νέων αγροτών και να δοθεί η προσοχή που αξίζουμε. Είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για το μέλλον μας και να κάνουμε τη διαφορά.