Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αστυνομια ευρωκοινοβουλιο

Μαζί με τους αγρότες όλης της Ευρώπης ενώνονται αυτή τη στιγμή έξω από το Ευρωκοινοβούλιο και οι αγρότες της Γαλλίας. Όπως φαίνεται και στα πλάνα, οι αστυνομικές δυνάμεις φρόντισαν από νωρίς το πρωί να «φρουρήσουν» το κτήριο του ευρωπαϊκού θεσμού.

Με δύο διαφορετικές κινητοποιήσεις, στις 10.00 και στις 12.00 ώρα Γαλλίας, οι Γάλλοι αγρότες θα διαμαρτυρηθούν και αυτοί με τη σειρά τους προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σχετικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα αυξανόμενα κόστη και τις φθηνές εισαγωγές. 

Οι Γάλλοι αγρότες στις δηλώσεις τους, όπως επικοινωνούνται από τα ντόπια μέσα, τονίζουν πως δεν είναι ενάντια στα περιβαλλοντικά πρότυπα, αλλά τουναντίον. Θεωρούν όμως κατάφορη αδικία να μην επιβάλλονται περιορισμοί σε εισαγόμενα προϊόντα που δεν πληρούν τα κριτήρια. Διότι όπως αναφέρουν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Σημειώνεται πως μέσω των ανακοινώσεων τους, οι αγροτικές οργανώσεις δηλώνουν πως στο πλευρό τους βρίσκονται και αρκετές περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Υπενθυμίζεται πως ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν γίνει τεράστιες κινητοποιήσεις, όπως αυτή της περασμένης βδομάδας στις Βρυξέλλες την ώρα της Συνόδου Κορυφής των 27. Ενώ την Πέμπτη οι αγρότες της Κύπρου θα διαμαρτυρηθούν έξω από το Σπίτι της Ευρώπης, με τρακτέρ και διπλοκάμπινα.

Να αναφέρουμε πως η κατάσταση των αγροτών και τις τιμές των γεωργικών προϊόντων θα συζητηθεί το πρωί της Τετάρτης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να παροτρύνουν την Επιτροπή και τη Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου να ξεκινήσουν διάλογο με τους αγρότες για τη διατήρηση ενός βιώσιμου γεωργικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης αμοιβής των παραγωγών.

Συζητούν το πακέτο και βλέπουν τα επόμενα βήματα

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τους Προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών Charles Michel και Ursula von der Leyen τα αποτελέσματα των τελευταίων συνόδων κορυφής, ιδιαίτερα αυτής της 1ης Φεβρουαρίου, όπου συμφωνήθηκε πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Σε μια άλλη συζήτηση και με αφορμή τη συμπλήρωση τις επόμενες εβδομάδες των δύο χρόνων της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία θα γίνει συζήτηση  με το Συμβούλιο και την Επιτροπή  για τις εξελίξεις στον πόλεμο και τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει τις Ουκρανικές δυνάμεις κατά των Ρώσων εισβολέων.