Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ο8ιθ

Τις προσωπικές σκέψεις, τους προβληματισμούς, πρωτίστως δε τις ιδέες για άρση του αδιεξόδου και επιστροφή των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, αναμένει να ακούσει αύριο, από την Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην πρώτη μεταξύ τους συνάντηση στο πλαίσιο του τρίτου γύρου των επαφών της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις επαφές που είχε η κυρία Ολγκίν το προηγούμενο διάστημα, σε Λονδίνο, Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο και Μόσχα, ενώ μόλις χθες συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη ορίστηκε για τις δέκα το πρωί και στις δώδεκα το μεσημέρι, η κυρία Ολγκίν θα δεί τον Ερσίν Τατάρ, ενώ έχει κλειδώσει και η δεύτερη συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή της στις δεκατέσσερις Μαΐου.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Αναμένουμε αύριο κατά την κατ ιδίαν συνάντηση που θα έχει η προσωπική απεσταλμένη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ακούσουμε από την ίδια και τις δικές της σκέψεις για το πως μπορούμε, ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα, στην κοινή προσπάθεια Ηνωμένων Εθνών και Κυπριακής Δημοκρατίας, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εντός του συμφωνημένου πλαισίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φιλόδοξος στόχος της κυρίας Ολγκίν να φέρει μαζί στο ίδιο τραπέζι τους Νίκο Χριστουδουλίδη και Ερσίν Τατάρ, περνά σε πρώτη φάση, μέσα από μια συζήτηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και αυτό, σε μια προσπάθεια να παρακαμφθεί η στάση του κατοχικού ηγέτη, ότι δεν θα καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, αν πρώτα δεν αναγνωριστεί η δήθεν κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Θα πρέπει να αναμένουμε την συνάντηση, δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους της κυρίας Ολγκίν. Εκείνο όμως, που μπορώ να επαναλάβω είναι ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατ επανάληψη έχει εκφράσει την άποψη, ότι μια συνάντηση με τον κύριο Τατάρ, στη παρουσία της κυρίας Ολγκίν, θα έχει μια προστιθέμενη αξία».

Πως όμως μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο, όταν μόλις χθες ο κατοχικός ηγέτης επαναλάμβανε η ομοσπονδία δεν αποτελεί πλέον επιλογή για την λύση του κυπριακού; ρωτήθηκε ο κύριος Λετυμπιώτης.

Πρόοδος μπορεί να σημειωθεί μέσα από πρωτοβουλίες και όχι από δημόσιες δηλώσεις, απαντά με νόημα.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Θεωρούμε ότι δεν είναι μέσα από δημόσιες δηλώσεις που μπορεί να υπάρξει πρόοδος και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και το ότι, το συμφωνημένο πλαίσιο, αυτό το οποίο δεσμεύει και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Ο κύριος Λετυμπιώτης χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις επαφές που είχε η κυρία Ολγκίν το προηγούμενο διάστημα, σε Λονδίνο, Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο, καθώς επίσης και στη Ρωσία, χώρα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην πρώτη επίσκεψη απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, και μάλιστα μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Καταλήγοντας επισήμανε το θετικό μήνυμα που έστειλαν από κοινού στην Άγκυρα, Λευκωσία και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διασυνδέοντας την πρόοδο στα Ευρωτουρκικά, με την πρόοδο στο Κυπριακό.