Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οδόφραγμα Αγίου Δομετίου

Ειδική λωρίδα για τη διέλευση μαθητών που διαμένουν στα κατεχόμενα και φοιτούν σε σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ασθενών εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων που επισκέπονται νοσηλευτήρια στις ελεύθερες περιοχές, δημιουργείται στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, για ν’ αποφευχθεί η ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων κατά τις μετακινήσεις τους, δήλωσε η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, σημειώνοντας πως η διευκόλυνση έχει άμεση ισχύ.

Σύμφωνα ανακοίνωση, η κ. Αριστοτέλους σημείωσε πως η διέλευση θα γίνεται μέσω ειδικής λωρίδας για οχήματα με τα οποία οι γονείς θα μεταφέρουν τα παιδιά τους, που φοιτούν σε σχολεία στις ελεύθερες περιοχές, στα σπίτια τους στα κατεχόμενα χωριά μας και ειδικότερα στον κατεχόμενο Κορμακίτη.

Θα αφορά, επίσης, σε ασθενείς εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες από το Ριζοκάρπασο, την Αγία Τριάδα, τον Άγιο Ανδρόνικο, τον Κορμακίτη και Καρπάσια που επισκέπτονται με λεωφορείο νοσηλευτήρια στις ελεύθερες περιοχές και υπόκεινται σε πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και καθυστέρηση κατά την επιστροφή τους στις κατεχόμενες περιοχές, αφού ο χρόνος καθυστέρησης προστίθεται στην ήδη μεγάλη διαδρομή που διανύουν οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας.

«Στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής πολιτικής του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, έπειτα από αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και με σκοπό τη διευκόλυνση των παιδιών και ασθενών, επιτεύχθηκε η αποτελεσματική διευθέτηση του θέματος. Σκοπός μας είναι να διευκολύνουμε τη ζωή των ανθρώπων που επέλεξαν να διαμείνουν στα κατεχόμενα χωριά μας παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα¨, σημείωσε η κ. Αριστοτέλος.

Επεσήμανε πως "είναι πολύ σημαντική η παροχή στήριξης και φροντίδας, ειδικότερα στους ηλικιωμένους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες μας που αντιμετωπίζουν ιατρικά προβλήματα, αλλά και η αναγνώριση των θυσιών τους εδώ και τόσα χρόνια να κρατούν ζωντανά τα κατεχόμενα χωριά μας υπό συνθήκες κατοχής. Σημαντική είναι επίσης η διευκόλυνση της ζωής των παιδιών που διαμένουν στα κατεχόμενα χωριά μας», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Αριστοτέλους παράπονα εξέφραζαν κάτοικοι κυρίως του Κορμακίτη, για υπερβολική καθυστέρηση στο σημείο διέλευσης του Αγίου Δομετίου, όπου καθημερινά ταλαιπωρούνται για να μεταφέρουν τα παιδιά τους από σχολεία στις ελεύθερες περιοχές πίσω στο κατεχόμενο χωριό τους, αφού αρκετές φορές αναγκάζονταν να αναμένουν ώρες μέχρι να διέλθουν.

Κάτι που, όπως είπε, λειτουργούσε εις βάρος του ωφέλιμου χρόνου των παιδιών, καθώς δημιουργείτο πρόβλημα στον καταμερισμό του χρόνου που διατίθεται για τη μελέτη και προετοιμασία των μαθητών για την επόμενη ημέρα, ενώ στερούνταν και οποιασδήποτε συμμετοχής τους σε άλλες δραστηριότητες, γεγονός που απέβαινε εις βάρος της ευημερίας των παιδιών.

Η Άννα Αριστοτέλους εξέφρασε τις ευχαριστίες της στην Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μαριλένα Ραουνά, στον Διαπραγματευτή, Μενέλαο Μενελάου και στο Υπουργείο Εξωτερικών για την εξαιρετική συνεργασία στην επίλυση αυτού του χρονίζοντος, σοβαρού ανθρωπιστικού προβλήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ