Ως μια «άδειου περιεχομένου επίδειξη» χαρακτήρισε ο ΓΓ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Μπουράκ Μαβίς το πακέτο 14 μέτρων της Κυβέρνησης της ΚΔ προς τους Τ/κ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της συντεχνίας, ο κ. Μαβίς ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «αν είναι ειλικρινής, θα πρέπει να συναντηθεί με τουρκοκυπριακές δημοκρατικές μαζικές οργανώσεις, επιμελητήρια, συνδικάτα, πολιτικά κόμματα και να ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες».
Υποστήριξε ότι μια μερίδα των μέτρων είναι «ανούσια και ασαφής». Για παράδειγμα, ανέφερε, η εξέταση των εκκρεμουσών αιτήσεων για κυπριακή υπηκοότητα «είναι στην πραγματικότητα η απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2007, η οποία είναι η ίδια η πηγή του προβλήματος και των διακρίσεων. Αναφέρεται ότι ο κατάλογος των προϊόντων στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή θα επεκταθεί με την προσθήκη 6 συγκεκριμένων προϊόντων, αλλά παραμένει ασαφές ποια είναι αυτά τα προϊόντα και αν η απόφαση αυτή θα ληφθεί μονομερώς. Αναφέρεται ότι για το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη Λευκωσίας θα προσληφθούν υπάλληλοι που μιλούν τουρκικά, όμως υπάρχουν ήδη άτομα που μιλούν τουρκικά εκεί», σημείωσε.
Η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στη Μια Μηλιά, πρόσθεσε, λειτουργεί ήδη ενώ δεν υπάρχει επίσης καμία δυσκολία στην πρόσβαση στα μουσουλμανικά μνημεία στον «νότο».
Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούνται τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, «η οποία είναι ο ιδρυτικός ισότιμος εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», ως πολιτικό εργαλείο, είπε, προσθέτοντας πως «θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όλα τα κόμματα ότι είμαστε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξάρτητα από τη διαδικασία λύσης στο νησί».
Ο κ. Μαβίς είπε ότι επιμένουν στα αιτήματά τους που είναι να γίνει η τουρκική γλώσσα της ΕΕ, η άμεση συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+, η περίληψη των Τ/κ στο ΓεΣΥ με την πληρωμή ασφαλίστρων, το άνοιγμα λογαριασμών σε τράπεζες και η επέκταση του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.
«Όπως τα κράτη δεν αποφασίζουν ποιον θα παντρευτεί ένα άτομο, ένα άτομο δεν έχει το δικαίωμα να καθορίζει τους γονείς του. Ενώ αυτά τα γεγονότα είναι προφανή, είναι απαράδεκτο να παρουσιάζεται το ζήτημα της ιθαγένειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πολιτικό υλικό και θέμα διαπραγμάτευσης», κατέληξε ο ΓΓ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων.
Πηγή: ΚΥΠΕ