Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατεχομενα

Πολύ κακό για το τίποτα χαρακτήρισε ο Ερσίν Τατάρ, τα μέτρα με αποδέκτες του Τουρκοκύπριους που εξήγγειλε χθες το βράδυ η κυβέρνηση. Ο κατοχικός ηγέτης, σε δηλώσεις το πρωί στην κατεχόμενη Μόρφου, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ακόμη μια προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς για παραπλάνηση της διεθνούς κοινής γνώμης.

Διφορούμενες αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση των μέτρων και στον Τουρκοκυπριακό τύπο, με την προσοχή να επικεντρώνεται στο ζήτημα της παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας σε Τουρκοκύπριους.

Η κυβέρνηση δεν θέλησε να απαντήσει στους ισχυρισμούς του Ερσίν Τατάρ, επιχειρώντας να διατηρήσει τους ήπιους τόνους ενόψει και της άφιξης στην Κύπρο, τη Δευτέρα, της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

«Είναι μέτρα που έχουν λάβει υπόψη και την εσωτερική νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο και μέσα από την ειλικρινή συνεργασία την αποφασιστική βούληση και τον δυο κοινοτήτων μπορεί να επέλθει η πρόοδος και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί. Ελπίζουμε την ίδια πολιτική βούληση να επιδείξει και η άλλη πλευρά με την κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα» είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης στον ΑΝΤ1.

Διαφορετικές ερμηνείες κομμάτων για τα μέτρα

Περαιτέρω ενημέρωση για το περιεχόμενο των μέτρων αναμένει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος στην πρώτη ανάλυση του θεωρεί ότι αυτά κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση.

Σωστή κίνηση χαρακτηρίζει ΑΚΕΛ τα μέτρα και σημειώνει ότι αρκετά από αυτά σχετίζονται και με την πρόταση του κόμματος που παραδόθηκε τον περασμένο Μάιο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.  

Το ΔΗΚΟ, κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για κάποια εκ των μέτρων.

Την εξαγγελία χαιρετίζει η ΔΗΠΑ, θετικά αλλά όχι αρκούντως ικανοποιητικά χαρακτηρίζουν τα μέτρα οι Οικολόγοι.

Ακριβώς αντίθετη είναι η ερμηνεία που δίνει το ΕΛΑΜ, εξακοντίζοντας πυρά κατά της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων, και εκφράζοντας απορίες για το συνολικό κόστος των μέτρων.