Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ισραηλινες δυναμεις Γαζα

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως θα εξετάσει τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Υπηρεσία Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δεδομένων των κατηγοριών που έχουν διατυπωθεί για συμμετοχή μελών της στις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Επί του παρόντος, δεν προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση της UNRWA μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου» σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ προστίθεται πως «η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς μέσω των οργανώσεων - εταίρων (της ΕΕ)».

Η Επιτροπή, προστίθεται, «θα επανεξετάσει το θέμα υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων της έρευνας που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ και των μέτρων που θα λάβει», ενώ χαιρετίζει την έναρξη της έρευνας και τις πληροφορίες που παρείχε η UNRWA.

Ακόμα, η Κομισιόν σημειώνει ότι «αναμένει πως η UNRWA θα συμφωνήσει στη διενέργεια ελέγχου του Οργανισμού από ανεξάρτητους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες που θα διοριστούν από την ΕΕ», εστιάζοντας ιδιαίτερα «στα συστήματα ελέγχου που απαιτούνται για την πρόληψη πιθανής εμπλοκής του προσωπικού της σε τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Αναμένεται επίσης η ενίσχυση του Τμήματος Εσωτερικών Ερευνών (DIOS) της UNRWA, το οποίο θα έχει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, συνεχίζει η ανακοίνωση, η οποία καλεί επίσης την έναρξη το συντομότερο της εξέτασης όλου του προσωπικού της υπηρεσίας για να επιβεβαιωθεί ότι δεν συμμετείχε στις επιθέσεις.

Όπως υπενθυμίζεται, η ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Πηγή: ΚΥΠΕ