Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες παρέδωσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ονομαστικό κατάλογο 12 εργαζομένων της UNRWA, που συνοδεύονται με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μετείχαν έμπρακτα στην τρομοκρατική επίθεση της οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, μετέδωσε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση στο χθεσινοβραδινό της κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, και οι 12 εξουδετερώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στην μεθόριο Ισραήλ-Γάζας και στη συνέχεια οι σοροί τους ταυτοποιήθηκαν και ως προς τα καθήκοντα που εκτελούσαν στην UNRWA.

Νωρίτερα χθες ισραηλινά μέσα, αναφερόμενα σε έκθεση που εξέδωσε στις 10 Ιανουαρίου η μη κυβερνητική οργάνωση UNWATCH, μετέδωσαν ότι εκπαιδευτικοί που εργάζονταν σε σχολεία που λειτουργεί η UNRWA στη Γάζα εκφράζονταν επαινετικά για τις ενέργειες της Χαμάς στους ισραηλινούς οικισμούς ανήμερα της επίθεσης με αναρτήσεις τους στο κοινωνικό δίκτυο Telegram, σε ομάδα που συμμετείχαν περί τους 3.000 εργαζομένους του συγκεκριμένου φορέα του ΟΗΕ. Οι αναρτήσεις τους χαρακτήριζαν «ήρωες» τους ενόπλους της Χαμάς, σχολιάζοντας επαινετικά «την καλή παιδεία που είχαν λάβει από τα σχολεία της UNRWA» και παρέθεταν βίντεο και φωτογραφίες από τις βιαιοπραγίες και τις δολοφονίες που σημειώθηκαν το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.

Ως αποτέλεσμα των καταγγελιών, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ολλανδία, η Φιλανδία, η Ιταλία και η Γερμανία, δεύτερη σημαντικότερη δωρήτρια του συγκεκριμένου οργανισμού του ΟΗΕ, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την οικονομική τους βοήθεια προς την UNRWA έως ότου διαλευκανθεί η ακρίβεια των στοιχείων που συνέλεξε και διεβίβασε η ισραηλινή πλευρά.

Ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι, δήλωσε ότι «η αναστολή της χρηματοδότησης απειλεί τη συνέχιση της ανθρωπιστικής δραστηριότητας του φορέα στην περιοχή και ειδικότερα στην Λωρίδα της Γάζας», προσθέτοντας ότι «καλεί τις χώρες που αποφάσισαν να αναστείλουν την χρηματοδότησή τους να εξετάσουν εκ νέου τις αποφάσεις τους».

Σε σχετικές δηλώσεις προέβη και ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Χουσέιν Αλ-Σεχ, εκφράζοντας την ίδια έκκληση προς τις χώρες που ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν την χρηματοδότηση της UNRWA. «Σε τέτοιους καιρούς, και ενώ συνεχίζεται η ισραηλινή επιθετικότητα κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού, είναι κρίσιμη η ανάγκη να στηριχθεί ο συγκεκριμένος διεθνής φορέας και όχι να διακοπεί η βοήθεια προς αυτόν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλ-Σεχ σε χθεσινό δελτίο τύπου που εξεδόθη στη Ραμάλα.

Πηγή: ΚΥΠΕ