Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Το μήνυμα της πολιτείας προς την Αστυνομία, μετά τα απανωτά εγκληματικά χτυπήματα, ξεκάθαρο. Εδώ και τώρα μέτρα για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και αποκατάσταση του καταρρακωμένου αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Εν έτη 2024, οι μέθοδοι και οι «κανόνες» του οργανωμένου εγκλήματος στην Κύπρο έχουν αλλάξει, αφήνοντας μια ή και περισσότερες ταχύτητες πίσω την Αστυνομία, που μετά από οδηγίες, ετοίμασε και προωθεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης πακέτο μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της έξαρσης της εγκληματικότητας και ειδικότερα του οργανωμένου εγκλήματος.

Τα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αύξηση των περιπολιών και της αστυνόμευσης σε πολυσύχναστες οδούς, με έμφαση σε περιοχές όπου καταγράφεται αύξηση της εγκληματικότητας.  Εντατικοποίηση αιφνίδιων ελέγχων σε επιχειρήσεις και οχήματα ατόμων, γνωστών στην αστυνομία για ανάμειξη σε εγκληματικές υποθέσεις αλλά και σε πρόσωπα που συνδέονται μαζί τους. Και ενίσχυση των παρακολουθήσεων.

Μείζονος σημασίας, σύμφωνα με πηγές από την Αστυνομία, είναι η αναδιοργάνωση της δύναμης με στόχο την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητάς της. Μεταξύ άλλων και η ενίσχυση των υπηρεσιών πληροφοριών και με εξειδικευμένα άτομα αλλά και με μέσα.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται και μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα.

Προτάσεις Αβέρωφ για εγκληματικότητα

Υπό τον τίτλο «Έργα και Πράξεις κατά της Μαφίας» ο Αβέρωφ Νεοφύτου, παρεμβαίνει με γραπτή του δήλωση στην δημόσια συζήτηση για την έξαρση της εγκληματικότητας και προτείνει σειρά μέτρων για την αντιμετώπισή της.

Εισηγείται:

-Δημιουργία Αντιεγκληματικής Υπηρεσίας

-Τεχνολογικός εκσυγχρονισμός Αστυνομίας

-Δημιουργία νέας φυλακής για βαρυποινίτες και μέλη εγκληματικών οργανώσεων εκτός αστικών κέντρων (διευκόλυνση ηλεκτρονικής επιτήρησής τους)

-Ένταξη δεσμοφυλάκων στο αστυνομικό σώμα

-Χρήση καμερών για την ασφάλεια των πολιτών

«Οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε ότι υποτιμήσαμε το πρόβλημα. Όχι για να κάνουμε αυτοκριτική για τα μάτια του κόσμου, αλλά για να συναγάγουμε ορθά συμπεράσματα για την παρούσα εκρηκτική εμφάνιση και δράση της Μαφίας.», τόνισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μεταξύ των εισηγήσεών του και ο εμπλουτισμός της σχετικής νομοθεσίας με διατάξεις κινήτρων για πληροφοριοδότες και προστασία μαρτύρων, στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.