Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε σήμερα τα διοικητικά συμβούλια των 11 ημικρατικών οργανισμών (10 οργανισμών σήμερα και το ΔΣ της ΔΕΦΑ την 4η Ιανουαρίου 2024). Διορίστηκαν συνολικά 85 άτομα εκ. των οποίων 34% γυναίκες, ενώ ειδικά στις θέσεις Προέδρων των ΔΣ των οργανισμών το 40% είναι γυναίκες, ίδιο ποσοστό συμμετοχής γυναικών επίσης και στις θέσεις Αντιπροέδρων. Σημειώνεται ότι το 95% των διορισμένων αποτελούν εισηγήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα πρόσωπα που διορίστηκαν 

Το Γνωμοδοτικό πρότεινε προς το Υπουργικό συνολικά 338 άτομα με αναλογία 72% άνδρες και 28% γυναίκες

Στη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αναφέρεται μεταξύ άλλων: 

Για πρώτη φόρα συμπολίτες και συμπολίτισσες μας είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στα ΔΣ αυτών των οργανισμών μέσα από μια ανοιχτή, διάφανη, αξιοκρατική διαδικασία.  Διαδικασία που εκτιμούμε ότι όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα σε ικανά άτομα που υπό άλλες περιστάσεις δεν θα είχαν την ευκαιρία να υπηρετήσουν σε αυτές τις θέσεις αλλά και που θα συμβάλει στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του σημαντικού έργου που επιτελούν οι οργανισμοί αυτοί και στην επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησής μας.

Η εμπιστοσύνη της κοινωνίας σε μια διαδικασία ίσων ευκαιριών και διαφανών διαδικασιών αποδεικνύεται και από το αυξημένο ενδιαφέρον που επέδειξαν στη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφού οι συνολικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τους 11 αυτούς οργανισμούς ανέρχεται στις 1078.  Αξίζει να σημειωθεί ότι 815 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος ή ποσοστό 76% ήταν από άνδρες συμπολίτες μας ενώ 263 συμπολίτισσες μας, 24% εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο πρότεινε προς το Υπουργικό Συμβούλιο συνολικά 338 άτομα, 72%-172 άνδρες, 28%-66 γυναίκες, μέσω των καταλόγων εισηγήσεων που κατήρτισε.  Οι κατάλογοι εισηγήσεων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου καταρτίστηκαν στη βάση αντικειμενικής αξιολόγησης που έτυχαν όλοι και όλες οι υποψήφιοι με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του κάθε οργανισμού.  Το Υπουργικό Συμβούλιο, ασκώντας τις συνταγματικές του εξουσίες αποφάσισε τον διορισμό των ΔΣ των 11 οργανισμών, 10 οργανισμών σήμερα και το ΔΣ της ΔΕΦΑ την 4η Ιανουαρίου 2024,  συνολικά 85 ατόμων, εκ. των οποίων 34% γυναίκες, ενώ ειδικά στις θέσεις Προέδρων των ΔΣ των οργανισμών το 40% είναι γυναίκες, ίδιο ποσοστό συμμετοχής γυναικών επίσης και στις θέσεις Αντιπροέδρων.  Υπενθυμίζεται ότι οι οργανισμοί για τους οποίους σήμερα επιλέγονται τα μέλη των ΔΣ τους είναι οι ΑΤΗΚ, ΑΗΚ, Αρχή Λιμένων Κύπρου, ΡΙΚ, ΚΟΑΓ, Αρχή Αδειών, Πολεοδομικό Συμβούλιο, ΚΟΑ, Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών, Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων και ΘΟΚ.  Πέραν των 11 ημικρατικών οργανισμών που εντάσσονταν στη διαδικασία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε σήμερα τα ΔΣ του Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων, του ΤΕΠΑΚ, ΠΑΝΚΥΠ, Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.  Η αναλυτική σύνθεση των ΔΣ θα δοθεί στη δημοσιότητα στη συνέχεια.

Ευχόμαστε καλή και παραγωγική θητεία στα νέα Διοικητικά Συμβούλια, προσβλέπουμε σε στενή και ωφέλιμη συνεργασία για να εκπληρωθούν οι φιλόδοξοι στόχοι των οργανισμών και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν.  Το φιλόδοξο Πρόγραμμα Διακυβέρνησής μας, το Κοινωνικό μας Συμβόλαιο με τον κυπριακό λαό θα υλοποιηθεί και οι ημικρατικοί οργανισμοί είναι ασφαλώς σημαντικοί εταίροι και βραχίονες σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια.  Είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια θα πετύχουμε την αναβάθμιση της χώρας μας, ούτως ώστε να καταστεί ένα ακόμα πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό και πιο φιλικό προς τον πολίτη κράτος.

Προστίθεται ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για να αξιολογηθεί αυτή η πρώτη διαδικασία όπως έχει εφαρμοστεί και για ανταλλαγή απόψεων και τυχόν εισηγήσεων ως προς την περαιτέρω βελτίωση της.

Σε εξέλιξη η διαδικασία για την Αγγλική Σχολή

Υπενθυμίζουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, από τις 12 Ιανουαρίου, η διαδικασία που αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αγγλική Σχολής Λευκωσίας.

Οι δηλώσεις ενδιαφέροντος θα είναι αναρτημένες στο gnomodotiko.gov.cy και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιανουαρίου στις 8 το πρωί.

Το 95% των διορισμένων αποτελούν εισηγήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου

Ερωτηθείς αν όλα τα πρόσωπα που έχουν διοριστεί στα ΔΣ των οργανισμών έχουν επιλεγεί από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «για 85 άτομα, το 95% (των επιλεγέντων) έγινε σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Πέντε περιπτώσεις που δεν έγινε σύμφωνα με τα εισηγήσεις του Συμβουλίου, αφορά εκείνους τους οργανισμούς που το Γνωμοδοτικό δεν έχει επιλέξει ούτε και ένα από τα υφιστάμενα μέλη του Οργανισμού εξού και το Υπουργικό Συμβούλιο για λόγους ομαλής μετάβασης στη λειτουργία και συνέχεια του οργανισμού έχει επιλέξει να διοριστούν άτομα που έχουν διατελέσει στο προηγούμενο ΔΣ ακριβώς για να υπάρχει αυτή η ομαλή μετάβαση. Όμως, το 95% είναι σύμφωνα με τη διαδικασία του Γνωμοδοτικού».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «στην πλειοψηφία τους πρόκειται για νέα μέλη, αλλά αυτή η παράμετρος την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο έθεσε ως βασική προϋπόθεση σε όλους τους οργανισμούς να υπάρχουν κάποια μέλη τα οποία διετέλεσαν σε προηγούμενο ΔΣ ακριβώς για να μπορέσει να συνεχίσει το έργο του o κάθε οργανισμός».