Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

«Ευπρόσδεκτη εξέλιξη» χαρακτήρισε εκπρόσωπος της Κομισιόν την όποια προσπάθεια και από τρίτες χώρες για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, κληθείς να σχολιάσει αναφορές αξιωματούχων για χρήση του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από τη Λάρνακα από βρετανικό σκάφος το οποίο μπορεί να παραδώσει τη βοήθεια στην περιοχή.

Ο αρμόδιος εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μπαλάς Ουζβάρι, σημείωσε πως «κάθε προσπάθεια μετράει», ενώ όσον αφορά την πιθανή εμπλοκή της ΕΕ δήλωσε πως υπάρχει επαφή με την κυπριακή Κυβέρνηση αλλά δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να επιβεβαιωθεί σε αυτό το στάδιο.

«Είναι αλήθεια ότι εξετάζουμε όλους τους τρόπους μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όχι μόνο μέσω των κλασσικών διόδων παροχής βοήθειας ή χρηματοδότησης σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς και εταίρους, αλλά επίσης, μέσω ανθρωπιστικής αερογέφυρας, και έχουμε περάσει πιο πέρα και εξετάζουμε και τη θαλάσσια διαδρομή», σημείωσε ο κ. Ουζβάρι.

«Εξ όσων γνωρίζω, οι συζητήσεις σχετικά με αυτό το θέμα συνεχίζονται» συνέχισε. «Τώρα, εάν μια τρίτη χώρα, χώρα εκτός ΕΕ είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια ανθρωπιστική επιχείρηση από την Κύπρο προς τη Λωρίδα της Γάζας, φυσικά είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη» πρόσθεσε.

«Κάθε προσπάθεια μετράει. Και είναι καλό που διεθνείς παράγοντες προσπαθούν να φέρουν ανθρωπιστικές προμήθειες στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στη Γάζα» όπως είπε.

«Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε εμπλεκόμενοι. Είμαστε σε άμεση επαφή με τους αρμόδιους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Κυβέρνησης, για τον πιθανό θαλάσσιο διάδρομο. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό το στάδιο που θα μπορούσα να επιβεβαιώσω» δήλωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ