Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ψσα

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που αποκάλυψε χθες βράδυ το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ότι έχει ήδη αρχίσει και βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη διαδρομή μεταφοράς δια θαλάσσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την Κύπρο. Το πρώτο καράβι φορτωμένο με βοήθεια πλέει προς τη Γάζα.

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Euronews ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε κάνει αναφορά σε βρετανικό πλοίο που βρίσκεται ήδη στην Κύπρο και το οποίο δεν χρειάζεται ειδική υποδομή για να εισέλθει στο λιμάνι της Γάζας, το οποίο είναι κατεστραμμένο. Όπως είχε πεί το συγκεκριμένο πλοίο "Μπορεί άμεσα να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα".

Η πρώτη διαδρομή άρχισε αφού δόθηκε το πράσινο φως από το Ισραήλ, όπως ανέμεναν οι κυβερνήσεις Κύπρου και Βρετανίας.

Οι πληροφορίες που αποκάλυψε ο ΑΝΤ1

Όπως μετέδωσε χθες βράδυ ο ΑΝΤ1 σε ρεπορτάζ του Μάριου Αδάμου, κατέπλευσε χθες το πρωί στο λιμάνι της Λάρνακας πλοίο υποστήριξης στο οποίο άρχισε να φορτώνεται ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς να έχει γίνει γνωστό για το πότε θα αποπλεύσει και τη ρότα θα ακολουθήσει, δηλαδή εάν θα έχει προορισμό τη Γάζα ή γειτονικό λιμάνι της Αιγύπτου.

Η βοήθεια των 80 τόνων που έφθασε από τη Βρετάνια καθώς και αυτή που προστέθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία βρισκόταν αποθηκευμένη στο λιμάνι της Λάρνακας. Το πλοίο κατά τη διάρκεια της ρότας του αναμένεται να συνοδεύεται από πολεμικά πλοία.

Υπενθυμίζεται ότι αρχές τις εβδομάδας κλιμάκιο Ισραηλινών με επικεφαλής συνταγματάρχη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, είχε επαφές στην Κύπρο, έτυχε της σχετικής ενημέρωσης και επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Προηγήθηκαν δυο επισκέψεις του αντίστοιχου κλιμακίου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ισραήλ, ενώ το θέμα απασχόλησε και τις συζητήσεις που είχαν το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νεντανιάχου.

Αυτό πουν πλέον αναμένεται είναι να υπάρξουν όσο γίνεται ασφαλείς συνθήκες προσέγγισης της περιοχής και φυσικά να ανάψει το πράσινο φως το Ισραήλ.