Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Όπως κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκπρόσωπος της Νομικής υπηρεσίας, ο Νόμος που ψηφίστηκε στη βουλή, παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα και ειδική ομάδα της Νομικής Υπηρεσίας, καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες  για την τροποποίηση του σε πολλά σημεία. 

Σύσσωμη η επιτροπή χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη την καθυστέρηση, με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, να ανακοινώνει πως η επιτροπή θα επισκεφθεί τις Κεντρικές Φυλακές στις 15 Ιανουαρίου και θα επιδιώξει συνάντηση με τους ανήλικους, που είναι σε ειδικά διαμορφωμένο και ξεχωριστό χώρο από τους υπόλοιπους χώρους των φυλακών.

«Γεγονός που είναι απαράδεχτο... Στο εξωτερικό, οι χώροι κράτησης ανηλίκων είναι διαμορφωμένοι ως σπίτια με ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον ώστε να επιδρά θεραπευτικά στην ψυχολογία των ανηλίκων», ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε πως μέχρι να δημιουργηθεί ο χώρος εκτός φυλακών, θα χρησιμοποιηθεί χώρος εντός φυλακών, στον οποίο οι ανήλικοι παραβάτες, δεν θα έχουν επαφή με τους ενηλίκους. Όσον αφορά τον χώρο κράτησης, εκτός των φυλακών, ανέφερε πως θα ανεγερθεί είτε στην Λευκωσία, είτε στη Λάρνακα και θα μπορεί να φιλοξενήσει από 10 μέχρι 25 άτομα.

«Το βασικό ερώτημα είναι πότε θα επιλυθούν όλα αυτά. Το θέμα είναι κρίσιμο αφού αφορά στην αναμόρφωση και θεραπεία των νεαρών δραστών με τη συμβολή των θεσμών και της δικαιοσύνης. Η καθυστέρηση που παρατηρείται είναι αδικαιολόγητη», ανέφερε η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν.

«Οι βουλευτές ζήτησαν διευκρινήσεις ως προς το το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των χωρών, ποιος θα επιβλέπει αυτά τα άτομα και ποιος θα έχει την ευθύνη διαχείρισης του χώρου, το κράτος ή ο ιδιώτης», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου.