Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φυλακες

Διογκώνεται η κοινωνική κατακραυγή για την απουσία φυλακών για ανήλικους παραβάτες, παρά το γεγονός ότι η σχετική νομοθεσία έχει ψηφιστεί από το 2021, και ένας ανήλικος καταδικάστηκε ήδη για σεξουαλική κακοποίηση με αποτέλεσμα να καταλήξει υπό εποπτεία, λόγω απουσίας χώρου κράτησης. 

Σε δηλώσεις η Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως για τη δημιουργία φυλάκων ανηλίκων, εκκρεμούν κανονισμοί, οι οποίοι ευρίσκονται για νομοτεχνικό έλεγχο στη νομική υπηρεσία.

Άννα Κουκκίδη Προκοπίου – Υπουργός Δικαιοσύνης

«Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, όταν τελειώσει το νομοθετικό κομμάτι αυτής της διαδικασίας, να βγούμε το συντομότερο δυνατό έξω για τις προσφορές που χρειάζεται να πάρουμε από τον ιδιωτικό τομέα για τη λειτουργία αυτού του χώρου κράτησης»

Η Υπουργός Δικαιοσύνης, ξεκαθάρισε πως μέχρι τη δημιουργία φυλακών ανηλίκων, δεν μπορεί να υπάρξει χώρος κράτησης στις κεντρικές φυλακές, όπως λέχθηκε και χθες στην επιτροπή νομικών, με τον πρόεδρο της επιτροπής, ωστόσο, να επιμείνει σε αυτή τη μεταβατική ρύθμιση.

Άννα Κουκκίδη Προκοπίου – Υπουργός Δικαιοσύνης

«Υπό τις δεδομένες συνθήκες δεν υπάρχουν οι χώροι στις Κεντρικέ Φυλακές και δεν ενδείκνυται να βρίσκονται αυτοί οι χώροι εντός των Κεντρικών Φυλακών δεν είναι φυλακές, αλλά χώρος κράτησης, επιμόρφωσης, αναμόρφωσης»

Νίκος Τορναρίτης – Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

«Πρόθεση του ΔΗΣΥ είναι να καταθέσει  στην βουλή πρόταση νόμου τουλάχιστον να φιλοξενούνται σε εισαγωγικά οι ανήλικοι παραβάτες σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις κεντρικές φυλακές για να μην υπάρξει ακόμα μια απόφαση δικαστηρίου που να ντροπιάζει όλο το σύστημα»

Με βάση τα διάφορα σενάρια που εξετάζονται, οι φυλακές ανηλίκων θα είναι στη Λευκωσία ή τη Λάρνακα. Για την ώρα όμως δεν υπάρχει οτιδήποτε το οριστικό.